Верховна Рада не проголосувала за кандидатів у комісію для вибору голови АРМА
03.06.2020   //  

Верховна Рада не проголосувала за те, щоб Олександр Шадрін, Руслан Секела та Захар Пасєчко входили до комісії з вибору голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Про це свідчить трансляція засідання Ради від 3 травня 2020 року.

За відповідний проєкт постанови №3454 проголосувало лише 26 депутатів, із яких 25 – «слуги народу» та 1 позафракційний. Це значить, що нового голову АРМА отримає нескоро. Оскільки обирати голову Агентства має комісія з 8 осіб, і в комісію, по закону, мають входити по людині від Генпрокурора, директора НАБУ, міністра юстиції, голови Держфінмону та міністра фінансів, і троє членів комісії йдуть по квоті від Верховної Ради. Їх через конкурс обирає Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики (Антикорупційний комітет) і пропонує цих кандидатів парламенту. А Верховна Рада за них уже голосує або, як зараз – ні.

Перед голосуванням слово взяли четверо депутатів. Зокрема, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко зауважив, що таким проєктом «парламент не поважає себе»:

Ми розуміємо, що до АРМА у нас дуже багато застережень… – зауважив Батенко. – Але кого ми туди пропонуємо?.. Одного представника – я не буду називати прізвища, щоб не робити їм піару, – який є керівником підприємства, бенефіціарні власники якого є також власниками бізнесів, які перебувають в управлінні АРМА. Другий представник за останні 15-20 років обійшов близько десяти політичних партій і технологічних проєктів від крайніх лівих до крайніх правих… Третій представник був адвокатом ексмера Слов’янська Нелі Штепи, ексдепутатки Надії Савченко, Владислава Мангера у справі Катерини Гандзюк, інших, в тому числі «харківських терористів». Друзі, давайте поважати себе і серйозно ставитися до того, кого ми пропонуємо на такі важливі, серйозні інституції, як АРМА. Інакше парламент серйозно підриває свій авторитет в суспільстві.

Виступив також член «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко:

Багато хто з телеглядачів думає «яка АРМА? про шо взагалі йде мова?» – сказав Гончаренко. – А це така агенція, яка сьогодні розпоряджається майном на десятки мільярдів гривень. Всі міністерства, які є в уряді, вони там, як кажуть, курять. Тому що з АРМА зрівнятися важко. Це надзвичайно важлива агенція… Ми вже тут бачили, як нам пропонували по ДБР «свій до свого по своє»… Те ж саме ми зараз бачимо з АРМою. Нам пропонують декілька людей, людину, яка була помічником народного депутата Іванісова. Це той самий, який сидів за згвалтування неповнолітньої, який пройшов від «Слуги народу» у Верховну Раду, і тепер ми маємо ганьбу на весь світ, бо в жодній іншій європейській країні нема такого, щоб гвалтівник сидів у залі Верховної Ради чи парламенту країни, а тепер давайте ще його помічнику дамо дуже важливу роль? Ще кого ми маємо? Адвоката, який дійсно захищав Надію Савченко… Ви взагалі що, знущаєтесь над нами?.. В мене просте запитання. Це шо, люди, які не мають політичної заангажованості? Да припиніть цю вашу кварталівську логіку.

Сергій Власенко із «Батьківщини» говорив про конфлікт інтересів в усіх кандидатів, оскільки всі «троє колег, яких запропонували – вони практикуючі або адвокати, або юристи, які займаються, в тому числі, питаннями, пов’язаними з конфіскацією можливою незаконно отриманих активів. Тому за цих людей точно голосувати не можна».

Андрій Осадчук із «Голосу» повідомив, що «фракція «Голос» уважно вивчила проєкт цієї постанови» і стверджує, що всі запропоновані для затвердження кандидатури «не відповідають принципам доброчесності, прозорості і політичної нейтральності. Це абсолютно неприйнятно, це, взагалі, спотворення ідеї проведення цього конкурсу. Тому фракція «Голос» буде голосувати проти».

Перед голосуванням спікер парламенту Дмитро Разумков сказав: «Прошу голосувати». Як раніше повідомляли ЗМІ, у «слуг народу» є своєрідний шифр: якщо спікер каже «прошу голосувати», це значить, що «слуги» не повинні голосувати, а якщо Разумков сказав «прошу голосувати і підтримати», тоді «слугам» треба натискати на зелену кнопку.

Зараз АРМА керує Віталій Сигидин, якого 29 грудня 2019 р. Кабмін призначив т.в.о голови Агентства з розшуку та менеджменту активів.

Деталі про те, як Олександр Шадрін, Захар Пасєчко та Руслан Секела потрапили до переліку кандидатів, рекомендованих Антикорупційним комітетом парламенту, читайте в матеріалі «Як обирали кандидатів від парламенту в комісію для вибору голови АРМА».