У декларації депутата не виявилося двох автівок і квартири її чоловіка, з яких суд зняв арешт у закритій гучній справі
03.06.2020   //  

Печерський райсуд м. Києва 15 травня зняв арешт з майна Анатолія Гунька у справі про розкрадання 94,67 га державних земель ДП «Радіопередавальний центр» у Броварах, яку рік тому Генеральна прокуратура закрила. Разом з тим у щорічній декларації його дружини, яка є депутатом Київської обласної ради, частина цього майна не вказана. Про це свідчить ухвала від 15 травня і дані Єдиного держреєстру декларацій.

Так, суд 15 травня зняв арешт з майна Анатолія Гунька, а саме: чотирьох ділянок, частини житлового будинку, двох квартир площею 105,5 кв м і 105,19 кв м, а також чотирьох автомобілів (Skoda Octavia A5, два Land Rover та Toyota Prado 2.7 2700). Арешт на це майно був накладений судом 5 квітня 2018 року.

Між тим 21 травня депутат Київської облради Наталія Гунько подала щорічну декларацію за 2019 рік, у якій немає даних про деяке майно її чоловіка Анатолія Гунька, що вказане в судовій ухвалі, а саме: про квартиру площею 105,19 кв м і автомобілі Land Rover і Toyota Prado.

Нагадаємо, що арешт майна було накладено у рамках кримінального провадження № 12014110130000360 від 29.01.2014, яке розслідували слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України. Процесуальне керівництво у справі здійснювала Генпрокуратура.

Це відома справа про незаконне привласнення земель держпідприємства «Радіопередавальний центр», а також знищення стратегічного обладнання , за допомогою якого було покрито 95% відсотків території України (було списано радіопередавач «Борей» (РВ-87).

Через ряд операцій ділянки площею 94,67 га потрапили до ТОВ «Компанія Інтер-Профіт» і ТОВ «Компанія Інтер-Кастомс», які передали їх в іпотеку Банку «Михайлівський».

30 березня прокуратура і Нацполіція Київської області провели спільний брифінг, на якому повідомили про затримання семи осіб: троє адвокатів АО «Гільдія права», колишній в.о. керівника концерну «РРТ», екс-керівник Держспецзв’язку України, колишній в.о. начальника Держгеокадастру в Київській області, колишній арбітражний керуючий та директор ДП «Радіопередавальний центр». Окремо про це повідомив також тодішній генпрокурор Юрій Луценко.

Усім семи підозрюваним суд обрав запобіжні заходи: п’ятьох із них було взято під варту, а двом дали домашній арешт. Зокрема, відправили в СІЗО Анатолія Гунька, якого слідство називало організатором злочинного угрупування, яке незаконно привласнило державну землю і знищило обладнання. У липні 2019 року Гунько балотувався до Верховної Ради від партії «Батьківщина» по округу № 209 (Чернігівська область, центр – Ніжин). Його дружина Наталія Гунько є депутатом Київської облради від Радикальної партії Олега Ляшка.

Гунько також відомий як адвокат засновника банку «Михайлівський» Віктора Поліщука, власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки «Ельдорадо» і ТЦ Gulliver, якого звинувачували до доведення вказаного банку до банкрутства. За даними ЗМІ, Поліщук одружений на племінниці дружини колишнього прем’єра РФ Дмитра Медведєва.

20 березня 2019 року Генпрокуратура провадження в частині підозри семи особам у створенні злочинної організації, заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, зловживанні владою та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, закрила у зв’язку з не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпання можливості їх отримати.

Зауважимо, що до суду по деяких фігурантах вже були передані обвинувальні акти. Зокрема, у 2016 році до суду надійшов обвинувальний акт щодо колишнього в.о. начальника Держгеокадастру в Київській області Станіслава Губіна. Однак, розгляд так і не розпочався, оскільки суд неодноразово повертав акт прокурору.

Між тим, деякі фігуранти подали в суд на правоохоронців. Зокрема, колишній в.о. керівника Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Костянтин Захаренко у грудні 2019 року стягнув з держбюджету 200 тис. грн моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду. Прокуратура подала касаційну скаргу, яка ще розглядається.