Забудовники запустили через ОАСК нову схему зняття обмеження по висоті в центрі Києва
02.06.2020   //  

Суд визнав протиправними і скасував деякі абзаци містобудівних умов та обмежень по проектуванню житлово-адміністративного комплексу по вул. Євгена Коновальця (раніше – Щорса), 30 у Печерському районі Києва, які стосуються знаходження ділянки в центрі столиці і необхідності отримати відповідні висновки від органів охорони культурної спадщини. Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 28 травня (суддя Вєкуа Н.Г).

Суд видалив, зокрема, абзац містобудівних умов та обмежень, який визначав, що ділянка на вул. Євгена Коновальця, 30 знаходиться в межах Центральної планувальної зони Києва.

ОАСК дійшов висновку, що відсутні правові підстави вважати, що ділянка знаходиться в Центральній планувальній зоні, оскільки Київрада не затвердила План зонування території центральної планувальної зони міста.

Від «Наших грошей»: планувальні зони у столиці визначені діючим Генеральним планом Києва: всього їх вісім, і перша з них – Центральна планувальна зона, у якій існує обмеження висоти будівель – не вище 27 метрів. У свою чергу плани зонування (або зонінги) розробляються на основі Генплану (у його складі або як окремий документ), який є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні. Зонінгом встановлюються більш точні вимоги до забудови окремих територій (функціональних зон) населеного пункту, їх ландшафтної організації. У своєму рішенні ОАСК просто підмінив  поняття: встановлені Генпланом планувальні зони і встановлення меж та обмежень забудови Центральної планувальної зони Києва видав за принципово відмінне поняття «функціональні зони», що встановлюються в плані зонування території (зонінгу).

Крім того, ОАСК дійшов висновку, що межі історичного ареалу столиці належним чином не затверджені. Суд нагадав, що дію наказу Мінкультури від 21.10.2011 щодо затвердження меж зон охорони пам’яток та історичних ареалів Києва зупинено. І зазначив, що на момент видачі МУО, і на момент розгляду даної справи відсутні відомості щодо подання історико-містобудівного опорного плану на розгляд до Міністерства культури.

Втім, зауважимо, що в Мінкультури з 17 квітня до 17 червня триває обговорення Історико-архітектурного опорного плану Києва. Детальніше про цей ІАОП читайте тут.

Нагадаємо, 31 січня Департамент містобудування КМДА затвердив містобудівні умови та обмеження для проектування житлово-адміністративного комплексу на вул. Євгена Коновальця, 30.

Гранична висота комплексу у МУО визначена не вище 27 метрів. Втім, остаточно вона буде визначена проектною документацією. У зв’язку із цим рішенням ОАСКу висота об’єкта тепер може бути вищою. Варто зазначити, що ділянку з обох боків оточують новозбудовані житлові комплекси «Аристократ» і «Skyline» висотою 23 і 25 поверхів.

Комплекс на вул. Є. Коновальця, 30 будується на ділянці площею 0,59 га. Раніше 0,43 га цієї ділянки перебувало у користуванні хлібзаводу №1 – на ній передбачалося будівництво дитячого садка. На підставі рішення Київради 2007 року цю ділянку було продано ТОВ «Житловисотбуд». Вартість ділянки у рішенні була визначена у розмірі 9 млн грн. Зауважимо, що разом із «Житловисотбудом» право забудови ділянки (суперфіцій) має ТОВ «Будгруппроектінвест-7».

Крім того, «Житловисотбуд» також орендує поруч ще 0,11 га.

Власником ТОВ «Житловисотбуд» є лондонська компанія «Апворд Девелопментс Лімітед» (Upward Developments Limited), кінцевим бенефіціаром якого вказаний Мехмет Вахіт Сачаклиоглу.  Він очолює правління компанії Metal Yapi Konut Ukraine – це холдинг, який понад 30 років працює на ринку нерухомості Труеччини.

Власником ТОВ «Будгруппроектінвест-7» є ТОВ «Едельбург Девелопмент», власниками якого є «Київська універсальна будівельна» і кіпрська компанія «Комелія Холдінгс Лтд» (Comelia Holdings Ltd).

Керівником «Едельбург Девелопмент» є екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер, а підписантом – Валерій Лєвцов, брат якого Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні.

Власниками «Київської універсальної будівельної» («КУБ») є Ольга Солоп (50%), брати Сергій Левцов (20%) і Валерій Лєвцов (10%) та Костянтин Райченко (20%). Костянтин Райченко і Сергій Левцов у 2006-2008 рр були помічниками Сергія Кучера, який на той час був депутатом Київради.

Ольга Солоп є родичкою Олександра Солопа, співвласника ПАТ «СК «Арсенал Страхування», який у 2015 році безуспішно балотувався до Київради по списку «ВО «Батьківщина». Він разом із Валерієм Лєвцовими і Сергієм Кучером є власниками ТОВ «Будгруппроектінвест-6». До слова, Валерій Лєвцов у 2018 році також купив страхову компанію «Довіра та гарантія», де часткою також володіє Райченко.

Кінцевим бенефіціарним власником Comelia Holdings Ltd є Ірина Сімончук. Вона також є співвласником ТОВ «КУА «Інвестиційний дім» разом з 6 особами, серед яких Олександр Солоп і Катерина Кучер, матір Сергія Кучера. У 2017-2018 рр Кучер сам був співвласником КУА «Інвестиційний дім».

Крім того, Сімончук раніше працювала головним бухгалтером у ТОВ «Новаполіс» і ПАТ «Компанія «Д.І.Б.», де, відповідно, співвласником і головою правління був Сергій Кучер.

Варто також відзначити, що Сімончук раніше також працювала у ТОВ «Центр підтримки бізнесу» і ТОВ «Інвест-Фінанс», керівником яких у 2008-2013 рр була Ксенія Павловська. Це – депутат Рівненської обласної ради, член партії «ВО «Батьківщина». У 2014 році як самовисуванка балотувалася до Верховної Ради по округу № 156 (Рівненська область), однак не пройшла. Павловська є підписантом ТОВ «Мостицький 2», яке є генпідрядником на скандальному будівництві ЖК «Подол Гранд Vintage» на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 у Києві.

«Едельбург Девелопмент» має у Києві такі об’єкти, як: ЖК Edelweiss House на Печерську (вул. Звіринецька, 72), торговельний центр на вул. Нижній Вал, 3-7 і ЖК «Подол Гранд Vintage», ЖК «П’ятий квартал» у партнерстві з компанією Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка на Подолі. Крім того, в активі компанії такі проекти, як: «ТРЦ на Малишка» у Києві, ЖК Wellspring і ТРЦ Cherry Mall у м. Вишневе (Київська обл.), житлові комплекси WAG 115-117 і Aspern Living у Відні (Австрія).

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»