У Буславець приховали її проект постанови з рекордними нормами за газ без лічильника
02.06.2020   //  

Міністерство енергетики та захисту довкілля розробило проект постанови Кабінету Міністрів про підвищення норм споживання газу домогосподарства без лічильників, яким пропонується збільшити розрахункові норми в понад два рази.

Відповідний проект внесення змін до постанов уряду Мінекоенерго для обговорення опублікувало на своєму сайті в п’ятницю, 29 травня. Нині за попередньою адресою повідомлення та документи Мінекоенерго відсутні.

У кеші зберіглась публікація Мінеконерго про плани та етапи збільшення норм споживання газу для господарств без лічильника. А в ній зберігся проект наказу  з електронним підписом міністра Ольги Буславець.

Так, пропонується зробити різні норми споживання на особу для опалювального та літнього сезонів. Для кожного з них норми будуть суттєво збільшені у порівнянні з нині існуючими.

Вид споживання газу Нині

(на 1 ос., куб м)

Квітень-вересень

(на 1 ос., куб м)

Жовтень-березень

(на 1 ос., куб м)

Плита газова при наявності централізованого гарячого водопостачання  

3,28

 

5,2

 

7,6

Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання  

5,39

 

7,1

 

12

Плита газова та газовий водонагрівач 10,49 16,3 27

Крім змін до постанови № від 27 лютого 2019 р. № 143, якою регулювався показник норм споживання, запропоновано внести зміни до постанови Кабміну від 6 серпня 2014 р. №409. А саме, що субсидії на оплату газу з жовтня 2021 р. в обсязі встановлених соцнормативів не надаються споживачам, які відмовилися від встановлення лічильників за рахунок бюджету чи газопостачальників.

В підписаному в.о. міністра Наказі про внесення змін до плану діяльності Мінекоенерго в поточному році вказано, що нові нормативи споживання газу Директорат енергетичних ринків має викласти в третьому кварталі.

За підписом Буславець подана і пояснювальна записка до проекту урядової постанови, яка є в розпорядженні «Наших грошей». В ній сказано, що нові норми підготовлені на виконання доручення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, взяті минулорічні розрахунки ПАТ «УкрНДІінжпроект».

Запропоновані зміни пояснюються тим, що нині  чверть домогосподарств не мають лічильників. Через це без обліку споживається майже 400 млн куб м газу на рік. А це безоплатне використання газу споживачами на 2,68 млрд грн.

З пояснювальної записки відомо, що в останні п’ять  років найбільші норми споживання на людину в місяць були в опалювальному сезоні 2014-2015 років.

Нові ж норми, які запропонувало Мінеконенерго, будуть найвищі за останні роки.

В документах Міненерго вказано, що ініціатором перегляду норм виступала Громадська спілка «Асоціація газового ринку України». На сайті спілки серед її членів вказані консалтингова компанія «UPECO» Констянтина Бородіна з оточення нардепа Юрія Бойка, «Полтавагаз», що входить у сферу впливу екс-нардепа-«регіонала» Олексія Лелюка, ПАТ «Одесагаз» Ігоря Учителя ті інші. Тобто,оператори газорозподільчих мереж (оператори ГРМ, облгази) та підконтрольні  їм газопостачальні компаній, що збувають газ споживачам.

Приблизно 70% розподілу газу в Україні контролює «Регіональна газова компанія» (РГК), яка належить Дмитру Фірташу.

Раніше саме юристи компаній Фірташа в судах добилися повернення старих збільшених норм, після чого споживачі в минулого грудня отримали нові платіжки з до рахуванням за збільшені норми.  У відповідь Кабмін знову суттєво зменшив норми споживання господарствам без лічильника.