Суд частко зняв арешт з рахунків «Київметробуду», на яких у січні арештували 2,5 мільярди
29.05.2020   //  

Печерський райсуд м. Києва скасував накладений 20.01.2020 і 06.02.2020 ухвалами слідчих суддів арешт грошових коштів у розмірі 2,59 млрд грн  на рахунках ПАТ «Київметробуд», його філій, а також на розрахункових рахунках у Державній казначейській службі України. Про це свідчить ухвала від 14 травня.

Арешт було накладено у кримінальному провадженні № 42019000000002358, яке з листопада 2019 року розслідують слідчі ГУ СБ України у м. Києві та Київській області по ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство).

«Київметробуд» у листопаді 2018 року виграв тендер на будівництва лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар вартістю 5,98 млрд грн. Як вважає  слідство, за допомогою «корупційних зв’язків в Кабінеті міністрів» генпідрядник отримав змогу отримати аванс у розмірі 95% (замість 30%) і користуватися ним 24 місяці (замість трьох місяців).

У період з 16.01.2019 по 25.03.2019 2,59 млрд грн бюджетних коштів у якості попередньої оплати було перераховано на казначейський рахунок ПАТ «Київметробуд». За даними слідства, «Київметробуд» ці гроші частково розміщав на депозитах, а отримані відсотки виводилися на наближені компанії, частково – перераховував на свої філії, звідки гроші виводилися на інші приватні компанії. При цьому за призначенням, а саме – будівництво метро – вони не використовувалися.

20 січня суд наклав арешт на грошові кошти у розмірі 2,59 млрд грн, заборонивши ними розпоряджатися, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів до держбюджету, і зупинивши видаткові операції з цими коштами. Ці гроші знаходяться на рахунках:

  • ПАТ «Київметробуд»
  • Комбінат виробничих підприємств ПАТ «Київметробуд»
  • Автобаза ПАТ «Київметробуд»
  • Тунельний загін № 4 ПАТ «Київметробуд»
  • Будівельно – монтажне управління №3, ПАТ «Київметробуд»
  • Тунельний загін № 14 ПАТ «Київметробуд»
  • Управління механізації ПАТ «Київметробуд»
  • Будівельно-монтажне управління № 6 ПАТ «Київметробуд»
  • Управління реконструкції та будівництва ПАТ «Київметробуд»
  • Тунельний загін № 7 ПАТ «Київметробуд»
  • а також на розрахункових рахунках у Державній казначейській службі України

6 лютого суд знову наклав арешт на 2,59 млрд грн.

Розглядаючи 14 травня клопотання «Київметробуду» про скасування арешту слідчий суддя вказала, що заявник не довів, що арешт було накладено необґрунтовано або в його застосуванні відпала потреба. Разом з тим, «оскільки на час розгляду даного клопотання розмір спричиненої шкоди кримінальним правопорушенням не встановлено, з урахуванням принципів розумності та співмірності застосування заходів забезпечення кримінального провадження, наслідки накладеного арешту для третіх осіб, слідчий суддя вважає можливим скасувати арешт, накладений на рахунки в частині виплати заробітної плати».

Нагадаємо, підставою для збільшення розміру авансу для «Київметробуду» та строку користування ним стала постанова Кабміну від 18 грудня 2018 року, яку підписав тодішній прем’єр Володимир Гройсман.

Серед компаній, на які було виведено відсотки з депозитів, на яких розмістили бюджетні кошти, призначені на будівництво метро, було ТОВ «Деорбуд», пов’язане із нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром і головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром. 29 квітня суд скасував арешт грошових коштів «Деорбуду», накладений 24.03.2020. Цей був повторний арешт грошей фірми після того, як 19 березня суд скасував арешт, накладений у грудні 2019 року.