В Україні на 7% піднялись ціни на енергію після рішень Міненерго та НКРЕКП на користь Ахметова
23.05.2020   //  

Середньозважена ціна купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» за 20 днів травня становить 1 349 грн/МВт*год (тут і далі ціни без ПДВ). Це на 7,7% вище, ніж за 20 днів квітня, та на 6,6% вище, ніж за квітень в цілому.

Про це йдеться в результатах моніторингу ринку, який проводить ДП «Оператор ринку».

Йдеться про електроенергію для підприємств, установ та бізнесу. Ціни на РДН закладаються у вартість всіх товарів та послуг, які населення купує в магазинах чи інших закладах, а також у платежах всіх бізнес-структур та державних установ, а відтак теж включається у вартість їхніх послуг для населення.

При цьому за даними «Оператора ринку», вартість енергії на РДН в Україні залишається значно вищою ніж на біржах у сусідніх країнах Європи. Станом на 23 травня особливо великий розрив був між цінами в Бурштинському енергоострові (Львівська, Закарпатська та Івано-Франківська області) та Словаччиною – різниця була у шість разів на користь європейців:

Середні ціни у квітні на РДН України були приблизно у 2-3 рази вищими від європейських:

Нагадаємо, у травні Міненерго значно скоротило виробітку атомних електростанцій, які виробляють найдешевшу електроенергію. Станом на 23 травня вони включені лише на 7,27 тисяч МВт. Це становить всього 52% від загальної встановленої потужності АЕС 13,84 тис МВт.

Також НКРЕКП під приводом боротьби з «поширенням короновірусноі хвороби» прийняло рішення, яким дозволило підіймати ціни на електроенергію в денні години. За оцінкою екс-нардепа Вікторії Войціцької, «схоже, утворився дует із Буславець – вона зупиняє атомні блоки, щоб доля ринку переходила до Ахметова, а НКРЕКП піднімає ціну, щоб Ахметов продавав дорожче».

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець раніше лобіювала рішення на користь ДТЕК Ріната Ахметова. Керівником міністерства її визначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, вихідець з «ДТЕК-Західенерего» Ріната Ахметова, що є монопольним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові.