Після звільнення голови ДАСУ у «Онура» зникли проблеми з моніторингами по тендерам на 812 мільйонів
20.05.2020   //  

28 квітня Державна аудиторська служба України опублікувала результати моніторинг двох закупівель Служби автомобільних доріг у Запорізькій області загальною вартістю 812,48 мільйонів гривень, де перемогу отримала компанія «Онур конструкціон інтернешнл». Претензій до процедур не виявилось. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

При цьому ДАСУ вимагала замовника розірвати договір з «Онуром» при проведенні попередніх перевірок. Результати двох моніторингів, де ДАСУ вимагає розірвати договори з «Онуром» з’явились 17 і 23 квітня , а вже 24 голову ДАСУ Ігоря Буграка звільнили. Вже після його звільнення 28 квітня на сайті «Прозоро» були опубліковані результати двох інших моніторингів Держаудитслужби, де було зазначено, що аудитори не виявили порушень у проведенні закупівель, де перемогу отримав «Онур». 29 квітня прем’єр-міністр Шмигаль призначив нового голову ДАСУ, їм став Геннадій Пліс.

Моніторинг стосувався тендерів на капітальний ремонт двох ділянок дороги державного значення М-18 Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта, оголошених Запорізькою САД у кінці січня 2020 року. В обох тендерах в аукціоні приймали участь лише  дві компанії – «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл». Ці фірми займають перші два місця серед підрядників Укравтодору, і входять до Національної асоціації дорожників України.

У торгах змогли взяти участь тільки ці компанії, бо запорізький САД включив у тендерну документацію «досвідну заточку», згідно якої учасник мав документально підтвердити виконання аналогічних робіт в обсязі 100% по основним видав робіт, за контрактами виконаними на 85% в останні 3 роки.

На торгах компанії майже не торгувались. «Автомагістраль-Південь» скинула на акціонах лише 1 та 2,5%  від своєї початкової пропозиції.

Така ситуація відбувається не вперше між компаніями, фірми відомі тим, що приходять на торги разом імітуючи конкуренцію. Зокрема, за попередні два роки «Онур» та «Автомагістраль-Південь» разом приймали участь у 494 закупівлях. І у 252 процедурах компанії взагалі не конкурували одна з одною. У 119 випадках компанії знижували ціну, але здебільшого на незначні відсотки.

Крім того компанії мають фінансові стосунки. До прикладу, фірма «Автомагістраль-Південь» перерахувала «Онуру»  наприкінці 2019-го року – 3,99 млн. гривень за ремонт траси  Дніпро- Царичанка – Кобеляки – Решетилівка у Дніпропетровській області.  Підряд на ремонт цієї дороги фірма виграла у САД Дніпропетровської області за півроку до перерахунку коштів.

Але Держаудитслужба все одно не знайшла порушень у вищезгаданих закупівлях.