Міськрада замовила ФОПам інвентар, який вони вже поставили за гроші ахметівської ГОшки, задіяної у схемі з ухилення від податків
20.05.2020   //  

Державне бюро розслідувань прокуратури Донецької області здобуло докази, що посадовці Добропільської міськради замовляли підприємцям товари, які раніше були поставлені цими ж ФОПами за гроші ГО «Центр муніципального розвитку міста Добропілля» («ЦМР м. Добропілля»). Про це свідчить ухвала Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 24 квітня.

Громадську організацію «ЦМР м. Добропілля» було створено у 2013 році в партнерстві з «ДТЕК» Ріната Ахметова. Основною метою неприбуткової організації є сприяння місцевим органам влади та покращення якості життя мешканців Добропільського району через реалізацію програм та окремих проектів, направлених на соціально-економічний розвиток регіону.

Слідчі встановили, що у 2016 р. ГО отримала від ПАТ «ДТЕК» благодійну допомогу на 111,14 млн грн., 48,57 млн грн. з яких директор цієї ГОшки у формі надання безповоротної благодійної допомоги як шляхом безпосереднього перерахування грошей, так і у формі передачі товарів розподілив між 81 фізичними особами-підприємцями. Їх діяльність має ознаки фіктивності, адже окремі з них були зареєстровані в 2016 р. та після проведення відповідних операцій припинили діяльність.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2016-2018 рр. ГО «ЦМР м. Добропілля» фінансувала видатки, пов`язані з капітальним ремонтом та реконструкцією Палацу спорту ім. С.Г. Арутюнова, розташованого у м. Добропілля, вул. Незалежності, 22.

Так, у 2017 року ГО «ЦМР м. Добропілля» за спортивний інвентар перерахувала одному з підприємців 740 тис грн., а у листопаді 2017 р заплатила ФОП Точонний Андрій Миколайович 607 тис грн.  У подальшому цей спортінвентар був встановлений у Палаці спорту ім. С.Г. Арутюнова. Після відкриття Палацу і до цього часу він використовується.

Водночас, 5 травня 2018 р. комунальна фізкультурно-оздоровча установа «Добропільський центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» Добропільської міськради замовила за 1,23 млн грн. ФОП Точонний Андрій Миколайович те ж саме спортобладнання, яке вже було поставлене ГО «ЦМР м. Добропілля» до Палацу спорту ім. С.Г. Арутюнова в 2017 році і продовжує використовуватися.

В ДБР також вважають, що списання посадовими особами Добропільської міської ради бюджетних коштів на закупівлю товарів, які вже були поставлені ГО «ЦМР м. Добропілля» з боку ФОП Точонний та іншого підприємця, мало місце і в інших випадках.

24 квітня суд арештував документи, які поліція вилучила під час обшуку службових приміщень Добропільської міської ради.

Згідно з попередніми ухвалами, ДБР з’ясувало, що у 2016-2019 рр. ГО «ЦМР м. Добропілля» отримувало від ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», ТОВ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу», ТОВ «Техремпоставка», ТОВ «Шахта Білозерська» та ТОВ «ДТЕК Енерго» безповоротну фінансову чи благодійну допомогу, яка призначались для конкретної мети. Згідно з умовами надання допомоги, ГО «ЦМР м. Добропілля» має систематично подавати письмові звіти благодійнику про цільове використання наданих коштів. Водночас директор «ДТЕК Добропіллявугілля» розповів, що ГО «ЦМР м. Добропілля» будь-які звіти про використання коштів ніколи не надавало.

На думку слідства, безконтрольне витрачання коштів неприбутковою громадською організацією дає достатні підстави вважати, що підприємств, які входять до структури ТОВ «ДТЕК Енерго», перераховували кошти ГО «ЦМР м. Добропілля» для ухилення від сплати податків.

В іншій ухвалі йшлося, що один із підприємців, допитаний як свідок, показав, що дійсно виконував на користь «Центру муніципального розвитку міста Добропілля» роботи згідно з договором, але отримав за них близько 200 тис грн, хоча згідно з податковою звітністю ГО перерахувало близько 7 млн грн. Ще одна свідок-підприємниця підтвердило господарські правовідносини з Центром, однак, за надані послуги теж отримала близько 200 тис. грн, хоча у звітах ГО заплатила понад 1 млн грн.

Засновниками громадської організації ГО «Центр муніципального розвитку міста Добропілля» вказані керівник Володимир Омельченко та Віктор Шахунов, підписант Аліна Кучеренко.

Згідно з «Прозорро», окрім 1,23 млн грн. ФОП Точонний А.М. отримав від  «Добропільського центру фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» ще 512 тис. за спортінвентр та меблі.