Комунальники сховали ціну робіт по каналізації Троєщини за чверть мільярда
20.05.2020   //  

КП «Ватутінськінвестбуд» Деснянської районної у місті Києві ради за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» завершення будівельних робіт у Деснянському районі на 233,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року, тобто протягом 4,5 років, мають завершити будівельні роботи за проектом комплексного розвитку інженерно-транспортної інфраструктури мікрорайонів малоповерхової забудови села Троєщина. Йдеться про будівництво шести каналізаційних насосних станцій і трансформаторної підстанції, перекладання електричних мереж 0,4 кВ і 10 кВ та газопроводів низького і середнього тиску, прокладання мереж самопливної та напірної каналізації, монтаж зовнішнього освітлення, дорожні роботи та озеленення.

Замовник не оприлюднив підсумкову відомість ресурсів та кошториси разом із договором, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення. Натомість переможець завантажив кошторисну документацію у форматі .imd, який можна відкрити лише за допомогою спеціалізованої програми.

Вартість договору на 13% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 268,89 млн грн.

Три фірми не допустили до аукціону. ТОВ «Тан Констракшен» вказало в довідці 8 замість щонайменше 20 одиниць техніки, не подало аналогічний договір, акт до договору оренди техніки, тендерну пропозицію тощо. ТОВ «Ерскон» принесло ліцензію ДАБІ без деяких необхідних видів робіт, не подало аналогічний договір, тендерну пропозицію, документ про підвищення кваліфікації інженера-проектувальника тощо. ТОВ «703 Металообробний завод котельного обладнання» не мало деяких необхідних видів робіт у ліцензії ДАБІ та подало аналогічний договір субпідряду із генпідрядником ТОВ «Альтернатива-В», хоча насправді генпідрядником був сам «703 МОЗКО», а «Альтернатива-В» – субпідрядником.

ДАСУ почала моніторинг торгів за повідомленням органів державної влади чи місцевого самоврядування про ознаки порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Єдиним допущеним конкурентом було броварське ТОВ «Мостобудівельний загін № 112», яке належить ТОВ «Меткон Плюс» Вячеслава Бабіцького. Суперник є філіалом ПАТ «Мостобуд», яка нині оголосила про банкрутство, але до того входила у корпорацію «Укрмостобуд», яка належить Володимиру Продівусу – екс-нардепу від Партії Регіонів.

Мукачівський «Адамант» киянина Петра Левченка на чолі з Романом Топазли входив у державну корпорацію «Укрбуд», яка відносилась до сфери впливу колишнього нардепа Максима Микитася. Днями суд відправив Максима Микитася, підозрюваного НАБ і САП у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн грн., під домашній арешт.

Нагадаємо, із 2019 року ДБР також розслідує можливе виведення на підконтрольних фізосіб понад 180 млн грн. за договорами про участь у фондах фінансування будівництва житлових комплексів «Укрбуду» із ТОВ «Фінансова компанія «Житло-Капітал».

Крім того, у 2015 році ДФС також відкривала справу за фактами заволодіння коштами інвесторів групою компаній «Укрбуд» в сумі 541 млн грн за період 2012-2014 рр.

Петро Левченко володіє столичними маршрутними перевізниками ТОВ «Ярославь-Авто» і ПП «Авен-Езер» із Сергієм Пономаренком, чия дружина Людмила Мухіна є прокурором.

За даними «YouControl», раніше засновниками «Адаманту» були фірми «Добробуд», «Укртрансбуд», «Шляхо-будівельне управління №14» і «ЮТЕМ-інжиніринг», а кінцевими бенефіціарами – Олег Березовський, Костянтин Будьонний та Андрій Стальний. До того «Адамант» належав Раїсі Бадрудіновій з Бородянки і Леоніду Наговіцину з Харкова.