Під варту взяли чиновника ОДА, якого разом з керівником фірми звинувачують у привласненні 750 тисяч на школі
18.05.2020   //  

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області застував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 60 днів до екс-начальника управління капітального будівництва Закарпатської ОДА Ігоря Прокоф’єва та директора ТОВ «Будівельна компанія «Антрол» Володимира Петаха, яких підозрюють у привласненні коштів на будівництві школи у с. Кваси, Рахівського району за 21,00 млн грн. Про це свідчать ухвали суду від 29 квітня

Поліція встановила, що у листопаді 2018 року начальник управління капітального будівництва Закарпатської облдержадміністрації Прокоф’єв уклав угоду з директором та власником «БК «Антрол» Петахом про будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 500 учнів у с. Кваси, Рахівського району за 21,00 млн грн. Договір було укладено із застосуванням переговорної процедури, оскільки замовник двічі відміняв тендер через відсутність достатньої кількості учасників.

Вартість робіт у 2018 році повинна була становити 3,81 млн грн.

У подальшому, з грудня 2018 р. по грудень 2019 р., були укладені додаткові угоди до договору, згідно з якими змінилися терміни та фінансування робіт. Зокрема, вартість підрядних робіт на 2018 рік склала 2,38 млн грн., а вартість робіт у 2019 р. – 4,25 млн грн.

В той же час Петах в документації по виконаним роботам вказав, що будівництво виконано на 1,83 млн грн. Хоча фактично частина робіт, визначених проектно-кошторисною документацією, не були виконані. Прокоф’єв ці документи підписав. Вся сума в розмірі 1,83 млн грн. була перерахована фірмі.

Згідно з висновком експерта від 21.04.2020, Петах завищив загальну вартість виконаних будівельних робіт по школі на 765 тис грн., а Прокоф’єв з цим погодився, підписавши відповідні документи.

Поліція вважає, що внаслідок дій Прокоф’єва за попередньою змовою з Петахом із обласного бюджету незаконно вилучено бюджетні кошти в сумі 765 тис грн., чим завдано територіальній громаді Закарпатській області матеріальних збитків в особливо великому розмірі.

Суд задовольнив клопотання слідчих, і застосував до Прокоф’єва і Петаха запобіжний захід у виді тримання під вартою строком до 60 днів (до 26 червня 2020 р.), зобов’язав взяти обох підозрюваних  в залі суду, та визначив розмір застави по 630 тис грн. кожному.

Згідно з даними «Судової влади України», адвокати Прокоф’єва і Петаха звернулися до Закарпатського апеляційного суду зі скаргами на ухвалу про обрання запобіжного заходу. Апеляційні скарги розглянуть в кінці травня.

Згідно з «Прозорро»,  у 2017-2019 рр. ТОВ «Будівельна компанія «Антрол» Володимира Петаха виграла тендерів на загальну суму 73,80 млн грн.

В судовій ухвалі Ігор Прокоф’єв вказаний тимчасово непрацюючим.