400 мільйонів арештованих «газпромівських» гривень перекочовують у приватні кишені
15.05.2020   //  

АРМА разом із НАБУ-САП воює за сотні мільйонів гривень по акціях у “Газтранзиті”

 

 

 

 

Якщо 29 травня о 10.00 ви стоятимете на столичній вул. Січових стрільців 26В і глибоко вдихнете, то, цілком можливо, відчуєте запах грошей. Адже там ділитимуть мільярд гривень. За частину цієї суми воюють Спеціалізована антикорупційна прокуратура, НАБУ та Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). За даними “Наших грошей”, йдеться про понад 400 мільйонів гривень, які можуть дістатися державі, за умови, що АРМА та правоохоронці нормально спрацюють. І, зрозуміло, є чимало людей, які зацікавлені, щоб їм це не вдалось.

Продаж акцій “Газпрому” в “Газтранзиті”

У  будинку на Січових стрільців розташований “Газтранзит”. Його створили ще 1997-го для транзиту російського газу в Туреччину та на Балкани. Зараз компанія майже не працює, а її основна економічна вартість – дивіденди, отримані в далекому минулому. 40,2% акцій “Газтранзиту” раніше належали російському “Газпрому”, стільки ж – українському “Нафтогазу”, 19,5% – турецькому “Турусгазу”. Після революції Гідності у “Газпрому” почалися проблеми. У 2016 р. АМКУ оштрафував його за зловживання монопольним становищем на ринку послуг із транзиту природного газу українськими трубопроводами. А у 2017 р. за порушення законодавства про захист економічної конкуренції український суд зобов’язав «Газпром» виплатити в держбюждет України понад 171 млрд грн. Відтак, по всій країні почалися пошуки газпромівських активів. Те, що знайшли – почали продавати на торгах в рамках виконавчого провадження. Так акції “Газпрому” в “Газтранзиті” потрапили на біржу ПФТС. Спочатку їх оцінили в 630 млн грн і почали продавати. Але покупців протягом трьох торгів не знайшлося. Після цього з акціями відбулася нехитра маніпуляція: їх укотре переоцінили, але остання оцінка сказала, що акції коштують не просто менше, а набагато менше. Відтак, з урахуванням нової оцінки акції продали у січні 2019 р уже за… 41 млн грн. Саме така сума пішла в держбюджет, і тому правоохоронці згодом стверджуватимуть, що держава недоотримала 600 млн грн, а корупційна знижка на цих торгах становила 93%.

Купив акції фонд “Голдмен” (повна назва – Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Голдмен»). І хоча фондом на час купівлі акцій володів Андрій Нестеренко із села Зозулі Київської області, а активами фонду керувала і досі керує “КУА ”Інвестиційні партнери” колишнього нардепа Андрія Журжія, зрозуміло, що за операцією такого рівня стояли набагато впливовіші люди. Прізвищ назвати не можемо, утім, якщо скласти докупи факти, хто мав такий вплив у січні 2019 р і  кому був цікавий газовий ринок, вибір не такий уже й великий.

Після того, як впливові персонажі на Банковій змінилися, у грудні 2019 р продажем акцій “Газпрому” зацікавилося НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Відкрили провадження №52019000000001083. Що на час провадження робити з сотнями мільйонів дивідендів, аби вони не щезли? Найлогічніший крок – передати акції разом з дивідендами в АРМА. Процедура по закону така: Агентство знаходить для акцій управителя, на рахунок управителя переводять дивіденди, із яких управитель бере процент від управління, покриває витрати, якщо такі були, а решту грошей, тобто, понад 400 млн грн, намагається направити у бюджет. Чому намагається? Бо управління акціями здійснюється, по закону, лише за погодженням із власником цих акцій. Навряд чи фонд “Голдмен” буде щасливий попрощатися з такою сумою. У будь-якому випадку, йдеться мінімум про збереження грошей в ситуації, поки йде кримінальне провадження.

У січні 2020 р. акції “Голдмену” визнали речовим доказом, у лютому арештували, а у квітні за клопотанням НАБУ-САП передали в Агентство. Акції “Голдмену” в “Газтранзиті” стали найкрупнішим за всю історію АРМА у плані можливих доходів до держбюджету активом. Для порівняння, сума, яку Агентство направило в держбюджет за весь 2019 рік від управління активами – усього 11,8 млн грн.

І майже зразу, коли актив передали в АРМА, у Агентства трапляється неприємність. Фонд “Голдмен” через суд блокує АРМА управління акціями.

Що відбулося в суді

 По процедурі, якщо суд на клопотання правоохоронців передає в АРМА акції, Агентство призначає відповідальну за ці акції людину – розпорядника, і повідомляє депозитарну установу, у якій лежать  акції, щоб установа вже не виконувала розпорядження власника, бо тепер для цього є інший, армівський розпорядник. Такого розпорядника АРМА призначає спеціальним наказом. Наказ про призначення такої людини щодо акцій “Голдмену” в “Газтранзиті” №221 в Агентстві підписав т.в.о. голови Віталій Сигидин 15 квітня 2020 р. Цей наказ і прийшли до ОАСКу скасовувати представники “Голдмену”. Також фонд надіслав до суду заяву про забезпечення позову, в якій просив зупинити вищезгаданий наказ №211, заборонити посадовим особам АРМА, зазначеним у цьому наказі, управляти  акціями “Голдмену” в «Газтранзиті», а також заборонити внесення до системи депозитарного обліку армівських розпорядників. Представник фонду говорив, що наказ АРМА виданий з порушенням. Мовляв, спочатку Агентство і САП мали би підписати акт прийому-передачі акцій, а вже потім хай би собі Агентство видавало наказ. Цю логіку підтримав і суддя Ігор Погрібніченко, зауваживши, що нормативка передбачає саме такий порядок передачі в управління АРМА арештованих активів. Тож суддя заяву про забезпечення позову задовольнив, чим і заблокував управління АРМА акціями.

Слідство та АРМА офіційно цю ситуацію не коментують, в Агентстві нам взагалі сказали, що всі питання щодо акцій наразі “під грифом секретності”. З неофіційних розмов можна зрозуміти таке. Акції – не авто, яке вилучив у власника, загнав на стоянку і склав акт приймання-передачі. Вони лежать на депозитному рахунку у депозитарній установі Журжія ТОВ «Ай Пі Сек`юрітіз» і мають конкретного розпорядника – фонд “Голдмен”. Акт приймання-передачі можна скласти лише, коли акції фізично передані в АРМА. А зробити це можна лише змінивши реквізити і розпорядника в депозитарній установі. Що АРМА і намагалося зробити, після відповідного звернення прокурора, підписавши наказ №211. Утім, депозитарна установа Журжія “Ай Пі Сек’юрітіс” 24 квітня оголосила про припинення роботи депозитарки у зв’язку з коронавірусом до 8 травня. Це, кажуть, було перше рішення загальних зборів “Ай Пі Сек’юрітіз” за рік.  Потім з’явилася ухвала ОАСК. Відтак, депозитарій досі не вніс зміни по акціях “Голдмену” і АРМА. А, повертаючись до акту приймання-передачі, з огляду на ситуацію, фізично неможливо спочатку скласти акт, а вже потім видавати наказ.

Ухвала суду з’явилася не просто так. Зразу після того, як акції “Голдмену” в “Газтранзиті” передали в АРМА, “Газтранзит” повідомив про збори акціонерів, які відбудуться 29 травня 2020 р. На цих зборах зібралися поділити мільярд дивідендів “Газтранзиту”, серед цих грошей – і дивіденди по акціях “Голдмену”. Гроші, якщо вони ще не виведені, отримає той, хто буде зареєстрований в депозитарній установі на момент зборів акціонерів. А поки діє ухвала судді Погрібніченка з ОАСК, в депозитарній установі зареєстрований фонд “Голдмен”. У випадку, якщо дивіденди отримає фонд, держава з цими грішми може попрощатися – власники фонду з високою вірогідністю знайдуть, як їх вивести.

Логічно, що у війні за таку суму фонд “Голдмен” найняв собі юристів. І дуже цікаво, хто цими юристами є. Ниточки від цих людей і структур тягнуться до Андрія Потьомкіна та Андрія Довбенка. Потьомкін до січня 2020 р. керував юридичним управління АРМА. Для себе ми його визначаємо як людину з орбіти Андрія Довбенка, якого у ЗМІ називали “смотрящим за Мін’юстом”, а наприкінці 2019 р. чутки все частіше пов’язували з АРМА.  Потьомкін до АРМА був науковим радником юридичної групи LCF. Керуючим партнером LCF є дружина Андрія Довбенка Анна Огренчук. Так, за даними “Наших грошей”, фонд “Голдмен” має договір про надання правової допомоги із фахівцями з адвокатського об’єднання “Баррістерс”, зокрема, з Богданом Забарою. АО “Баррістерс”, у свою чергу, 2018 р. підписало меморандум з юридичною фірмою “Evris” щодо представництва у кримінальних провадженнях. За даними Єдиного реєстру юросіб, бенефіціаром ТОВ ”Юридична фірма “Евріс” є Андрій Довбенко. Також “Баррістерс” 2019 р. були адвокатами особисто екс-очільника юруправління АРМА Андрія Потьомкіна. Разом з тим, у мережі почалася інформаційна атака на НАБУ-САП та АРМА, через яку закидаються тези, що їх уже непрямо озвучував “Нашим грошам” Андрій Журжій, мовляв, Газпром руками НАБУ та АРМА намагається повернути собі вплив на газовому ринку України”. Першоджерелом цієї інформації є сайт “Спеціальні кореспонденти”. Співзасновниками ТОВки з одноіменною назвою і основним видом діяльності “діяльність інформаційних агентств” є помічники адвоката в АО “Баррістерс” Іванна Черній та Дмитро Півень. Зауважимо, що представника “Баррістерс” Олександра Шадріна, як раніше повідомляли “Наші гроші”, “слуги народу” на антикорупційному комітеті в парламенті пропхали поза конкурсом до кандидатів, яких рекомендуватимуть Верховній Раді в комісію для вибору голови АРМА. Також за часів Янчука-Потьомкіна “Баррістерс” були у переліку потенційних управителів АРМА.

Джерела “Наших грошей” з орбіти АРМА кажуть, що САП і АРМА посилено працюють, аби таки завернути дивіденди “Голдмену” в “Газтранзиті” до держбюджету. Непрямими доказами цього є те, що АРМА не припинило пошук управителя для акцій “Голдмену” у “Газтранзиті”, і одночасно з цим “слуги народу” у парламенті заговорили про зміну керівництва АРМА. Нагадаємо, що наприкінці 2019 р. після гучного скандалу керівництво в АРМА змінилося – звідти пішли і Потьомкін, і очільник відомства Антон Янчук. Т.в.о. голови АРМА став Віталій Сигидин, а заступником голови АРМА – давній приятель Сигидина Володимир Павленко, в якого, кажуть, із Андрієм Довбенком навіть не конфлікт, а ворожнеча.

Утім, уже зараз є момент, який викликає питання. Так, ухвала, що блокує АРМА управління акціями, з’явилася 4 травня. А апеляцію на неї Агентство подало лише 12 травня. Навіть з урахуванням свят і припущеннями, що АРМА узгоджувало позицію з правоохоронцями, фахівці АРМА, які мали передбачити появу такої ухвали, пропустили чотири повних робочих дні. Відтак, розгляд цієї справи може початися пізніше 29 травня 2020 р., тобто, вже після розподілу дивідендів.

Цілком можливо, що у вчинках керівництва АРМА є своя, не відома нам, логіка, яка має смисл. Сподіваємося, що вона враховує державні інтереси. В будь-якому випадку, після скандалу з оприлюдненням переписок заступника голови АРМА Володимира Павленка історія з акціями “Голдмену” в “Газтранзиті” стане лакмусом для нинішнього керівництва Агентства – як для самого Павленка, так і для т.в.о. голови Віталія Сигидина. Адже оприлюднені переписки, щоб у них не було, попри все, були лише словами. Водночас, у ситуації, яку ми описали, потрібні конкретні дії. Які Агентство, за підтримки правоохоронців, зробить або вже  ні.

 

Аліна СТРИЖАК, “Наші Гроші”