Забудовник, співвласником якого став юрист Довбенка, скасував статус скверу скандальної ділянки на Осокорках (фото)
14.05.2020   //  

Суд визнав протиправним та скасував рішення Київської міської ради від 11.06.2015 року № 621/1485 «Про надання статусу скверу земельній ділянці біля станції метро «Осокорки», непарна сторона у Дарницькому районі міста Києва». Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 28 лютого.

Скасування статусу скверу ділянки відбулося за позовом ТОВ «Скай-Буд ЛТД», яке будує на ній офісно-торговельно-розважальний комплекс.

Йдеться про ділянку площею 0,62 га. Київрада передала її в оренду «Скай-Буд ЛТД» у жовтні 2009 року.

Та у травні 2015 року Київрада прийняла рішення про розірвання вказаного договору у зв’язку із невикористанням ділянки для забудови протягом трьох років підряд. І у червні того ж року ділянці було надано статус скверу.

Фірма оскаржила обидва рішення Київради. Спочатку «Скай-Буд ЛТД» отримав рішення Окружного адмінсуду м. Києва, який вже у листопаді 2015 року визнав протиправними і скасування обидва рішення Київради – про розірвання договору оренди і надання ділянці статус скверу. Втім, апеляційний суд це рішення ОАСКу скасував і сказав, що справу має розглядати не адміністративний, а господарський суд.

У господарських судах справа розглядалася неодноразово. У 2017 році Госпсуд м. Києва, рішення якого залишили без змін КАГС і Верховний Суд, визнав незаконним і скасував рішення Київради про розірвання договору оренди зі «Скай-Буд ЛТД».

А 28 лютого цього року суд скасував також рішення про надання ділянці статусу скверу. Як вказав суд, з моменту набрання законної сили судовим рішенням про скасування рішення Київради про розірвання договору оренди, оскаржуване рішення про надання ділянці статусу скверу втратило правомірність, оскільки вступило в суперечність з правом «Скай-Буд ЛТД» на цю саму ділянку.

Київрада подала апеляційну скаргу на це рішення суду. Однак, наразі даних про засідання у справі немає.

Співвласником «Скай-Буд ЛТД» у 2014 році був тодішній депутат Київради від УДАРу Сергій Котвицький. У 2016-2018 роках фірма була переоформлена на кіпрську компанію «Леманно Лімітед». Нинішніми власниками «Скай-Буд ЛТД» є Валерій Кравченко, Юлія Лещенко, Ігор Варфоломеєв та Олексій Невзоров.

Кравченко наразі є співвласником ТОВ «Український інвестиційний альянс» разом із Сергієм Котвицьким.

Олексій Невзоров у 2012-2017 роках працював прокурором: спочатку у Бориспільській міжрайонній прокуратурі, а після 2014-го – у прокуратурі Київської області. Після звільнення став юридичним радником з питань операцій з нерухомості ТОВ «Юридична фірма «Евріс», кінцевим власником якого є Андрій Довбенко, юрист, якого за часів Петра Порошенка називали “смотрящим за Мін’юстом”.

У декларації після звільнення за 2017 рік Невзоров вказав, що отримав дохід від відчуження рухомого майна у розмірі 810 тис грн від Дарії Зарівної, колишньої дружини Довбенка, яка  лютому цього року стала прес-секретаркою нового голови Офісу президента України Андрія Єрмака.

На парламентських виборах у 2019 році Невзоров балотувався за списком партії «Опозиційна платформа – За життя», від якої до Ради пройшли, зокрема, відомі забудовники Вадим Столар та Дмитро Ісаєнко.

Нагадаємо, що через забудову «Скай-Буд ЛТД» на вказаній ділянці на Осокорках неодноразово виникали сутички між місцевими жителями та охороною будівельної компанії.

Зокрема, 19 травня 205 року у ході сутичок постраждало 30 активістів, а також 15 міліціонерів.

Після бійки на Осокорках мер Києва Віталій Кличко запевнив, що Київрада розірве договір з будівельником і на цьому місці висадять сквер.