Поліція розслідує схему розкрадання коштів на перевезеннях на лінії зіткнення з ОРДЛО
13.05.2020   //  

Поліція розслідує привласнення коштів КП «Автотранспортне підприємство» Донецької облради  (м. Селидове) під час перевезення пасажирів, які перетинають лінію зіткнення у межах Донецької області у той чи інший бік. Про це свідчить ухвала Жовтневого райсуду Маріуполя від 23 квітня.

Слідчі встановили,  що у 2019 р. службові особи КП «Автотранспортне підприємство» («АТП») за попередньою змовою з іншими особами, які не є його працівниками, залучили низку фізичних осіб-підприємців та організували злочинну схему привласнення коштів КП «АТП».

В ухвалі йдеться, що перевезення пасажирів, які мають намір перетнути лінію зіткнення у межах Донецької області, перевізники здійснюють на підставі відповідних договорів «Про здійснення нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом», укладених з КП «АТП». Такі послуги нерегулярних перевезень фінансуються з обласного бюджету.

Водночас, на підставі агентських угод, укладених з «АТП», ФОПи, залучені до злочинної діяльності, виконують обумовлені посередницькі операції за низкою обумовлених маршрутів перевезень:

  • організація груп пасажирів до перевезення;
  • посадка осіб з організованої групи пасажирів в автобуси перевізника, визначеного КП «АТП»;
  • видача посадкових талонів особам, що мають намір перетнути лінію зіткнення у межах Донецької області у той чи інший бік, та які посвідчують їх участь в організованій групі пасажирів за маршрутом слідування автобусів перевізника, визначених КП «АТП»;
  • складання списків пасажирів, які прямують за маршрутом та надання їх водію транспортного засобу, що здійснює перевезення організованої групи пасажирів;
  • дослідження попиту на перевезення осіб, які прямують за маршрутом регулярних спеціальних перевезень.

За виконання посередницьких послуг агент (ФОП) отримує від пасажирів, що входять до складу групи, плату, встановлену КП «АТП», а кошти, отримані агентом в межах такої діяльності, є власністю комунального підприємства. Відповідно, кошти, отримані від пасажирів під час виконання посередницьких операцій, агенти повинні перераховувати КП «АТП».

Внаслідок узгодженого внесення завідомо недостовірних відомостей до актів приймання-передачі наданих послуг, такі кошти за формування груп пасажирів до перевезення умисно не зараховуються в повному обсязі на розрахунковий рахунок КП «АТП» та згодом привласнюються учасниками групи в залежності від ролі в злочинній діяльності.

Згідно з висновками судової експертизи, різниця між цифровими даними, визначеними в актах приймання передачі послуг за агентськими угодами від 10.02.2020р., та цифровими даними, визначеними у копіях «Рейсових листів» та копіях «Звітів контролера», в яких визначені підписи про «кількість сформованих груп та здійсненні посадки груп пасажирів в автобуси перевізника», по 9 ФОПам, за період з 01.02.2020 по 10.02.2020, складає 17,4 тис осіб та кошти на загальну суму 259 тис грн.

Тобто, лише за період з 01.02.2020 по 10.02.2020 учасники злочинної групи заволоділи коштами КП «АТП» на суму 259 тис грн., які не зайшли на рахунок КП на підставі агентських угод в межах надання посередницьких послуг ФОП на КПВВ особам, що мають перетнути лінію зіткнення.

Слідчі встановили, що одним з учасників злочинної групи є директор КП «Автотранспортне підприємство» (Донецька обл., м. Селидове). Керівник укладав агентські годи з ФОП, підписував акти приймання послуг за агентськими угодами, здійснював низку організаційно-розпорядчих функцій на підприємстві, які полягають у створенні умов для заволодіння коштами підприємства.

Суд арештував майно, вилучене при проведенні обшуку 14.04.2020 у директора «АТП»: папки накопичувачы з документами «АТП», які містять документацію з кадрових питань, вхідну та вихідну кореспонденцію; договори; особисту картку директора як працівника КП «АТП», ноутбук, телефон.

З лютого 2019 по кінець квітня 2020 року директором КП «Автотранспортне підприємство» Донецької обласної ради була Світлана Шукіна, з кінці квітня в.о. керівника комунального підприємства є Вадим Катагонський.