«Наші гроші» та «Тисни» змусили поліцію відкрити справу за схему з альтернативним опаленням
08.05.2020   //  

Чернівецька поліція почала розслідування можливої розтрати керівниками дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора» (Чернівецька обл) на закупівлі послуг альтернативного опалення 1,07 млн грн.

Про це пише проект «Тисни» («Bihus.info»), у відповідь на запит юристів якого поліція повідомила про внесення 23 квітня 2020 відомостей до ЄРДР №12020260030000145.

В листопаді 2019 року «Наші гроші» опублікували матеріал журналістів Богдан Красовського, Ольги Обершт та Ольги Юдіної «Нагріти всіх. Донецька «пелетна схема» завойовує Україну».

Зокрема, було встановлено, що в жовтні 2015 року депутати Чернівецької облради дали дозвіл компанії «Чернівецькі Теплові Мережі» на розміщення пелетних котелень в обласному протитуберкульозному диспансеру і дитячому протитуберкульозному санаторію «Садгора». Це було нібито зроблено для зменшення залежності від опалення газом. Ще через рік дозволи було надано на розміщення котелень в лікарнях швидкої допомоги, онкодиспансері та обласній клінічній лікарні. Далі через махінації з тарифами, компанія підняла тарифи вище, ніж вони були при газовому опаленні.

Після викриття схеми Богдан Красовський звернувся до юристів «Тисни», а ті склали заяву в поліцію, а та почала досудове розслідування по справі за частиною 1 статті 191 Кримінального кодексу України (розтрата).

Нагадаємо, на початку квітня 2020-го Нацполіція повідомила про підозру начальнику відділу освіти Слов’янської міської ради – у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Йдеться аналогічну схему з альтернативним опаленням, яка була викрита після публікації «Наших грошей». Прокуратура вважає, що через цю схему було переплачено 8,5 млн грн.