Держаудитслужба зобов’язала Укравтодор розірвати договір на 474 мільйони з улюбленцями Зеленського
08.05.2020   //  

23 квітня Державна аудиторська служба зобов’язала Службу автомобільних доріг у Луганській області розірвати нещодавно укладений договір з ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» на ремонт ділянки дороги державного значення Т-13-09 Щастя – Широкий на суму 473,99 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Позмагатись за підряд прийшли сім компаній, але всі тендерні пропозиції луганська Служба автодоріг  відхилила, і допустила на аукціон лише дві фірми – «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл». Обидва підприємства займають перші місця у списку топ-лідерів серед підрядників Укравтодору. Та відомі тим, що імітуючи конкуренцію роками забирають найбільш великі підряди Служб автодоріг.

В результаті аукціону конкуренти майже не торгувались, скинувши не більше 2% від вартості своєї початкової пропозиції. На цю закупівлю п’ять компаній подавали скарги до Антимонопольного комітету України, але ще до початку аукціону чотири з них  відкликали свої скарги. Розгляд скарги ще однієї компанії відхили через порушення строків її подачі.

В результаті перемогу отримала «Онур конструкціон інтернешнл», і вже після укладеної угоди Північно-східний офіс Держаудитслужби оголосив перевірку тендеру на дотримання закону «Про публічні закупівлі».

Під час моніторингу аудитори виявили низку невідповідностей переможця вимогам тендерної документації. Зокрема, згідно тендерної документації учасник мав подати на підтвердження наявності грошового покриття довідку з банку, але таку довідку «Онур» подав без печатки банка-гаранта. Крім того моніторинг виявив, що на підтвердження наявності  асфальтобетонного заводу компанія мала подати транспортну схему перевезення асфальтобетонних сумішей з міста виробництва на об’єкт. У поданій схемі «Онур» не зазначив довжини відрізку маршруту у кілометрах, що не відповідає вимогам тендерної документації. До того ж асфальтобетонний завод мав бути атестований на виготовлення асфальтобетонних та щебенево-мастикових  сумішей відповідно державних стандартів, але фірма надала договір на надання науково-технічних послуг, строк якого завершився на момент розкриття тендерних пропозицій. Тобто на момент визнання «Онур» переможцем договір був вже не дійсний.  Аудит виявив ще декілька невідповідностей тендерній документації.

За висновком аудиту замовник мав відхилити  тендерну пропозицію «Онур конструкціон інтерпрайзес», але на порушення норм закону луганська Служба автодоріг уклала  з ним договір підряду. Тож держаудитслужба зобов’язала усунути виявлені порушення, шляхом розірвання  відповідного договору  протягом 5-ти робочих днів з дати публікації висновків моніторингу. Замовник має опублікувати  у електронній системі публічних закупівель документ, який свідчить про усунення порушень, та попри це жодного такого документу на сайті все ще не опубліковано.

Нагадаємо, це вже другий договір з «Онур конструкціон інтерпрайзес», який має розірвати Луганська Служба автодоріг за підсумком моніторингу Держаудитслужби.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).