ДАСУ почала перевірку розіграшів «ШБУ-77» та «ШБУ-14»
30.04.2020   //  

17 квітня Державна аудиторська служба розпочала моніторинг трьох тендерів на ремонт доріг у Чернігівській області на загальну суму 184,72 млн гривень.  Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про два тендери Служби автомобільних доріг у Чернігівський області, де переможцем стало ТОВ «ШБУ-77»: на послуги з експлуатаційного утримання доріг Р-67 та Р-68 вартістю 41,94 млн гривень , а також доріг Р-67, Р-68, Т-25-15, Т-25-24, Т-25-30, Т-25-38, Т-25-46  та Т-25-56  вартістю 39,32 млн гривень.

Ще один моніторинг почато по тендеру Управління ЖКГ Чернігівської міської ради на ремонт об’єктів вулично-дорожньої мережі в Чернігові вартістю 103,45 млн гривень, де перемогу отримало ТОВ «Шляхо-будівельне управління № 14».

У всіх трьох випадках в аукціоні брали участь лише дві компанії – «ШБУ-77» та «ШБУ-14». У двох тендерах чернігівської Служби автодоріг на торги приходили ще по чотири компанії, але їх пропозиції були відхилені замовником ще до початку торгів. В результаті «ШБУ-77» та «ШБУ-14» розіграли тендери між собою імітуючи конкуренцію, фірми жодного разу з трьох тендерів майже не впали у ціні.

Держаудитслужба розпочала моніторинг закупівлі на основі того, що спрацювали автоматичні індикатори  ризику. Також у підставах розпочатої перевірки ДАСУ вказала, що отримала інформацію  від органів державної/ місцевої влади про наявність ознак порушень законодавства у сфері публічних закупівель.

Нагадаємо, пара фірм «ШБУ-77» та «Шляхо-будівельне управління №14» часто виступають у ролі спаринг-партнерів і імітують конкуренцію, розігруючи між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях.  При цьому Служби автодоріг зазвичай викидають з тендерів їх конкурентів. За останні три роки компанії розіграли між собою дорожніх тендерів на 1,7 млрд грн.

Довідково:

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

Бенефіціар «ШБУ №14»  —      місцевий бізнесмен Костянтин Будьонний – бізнес-партнер найвідомішого будівельника Чернігівщини Владислава Атрошенка з «Партії регіонів» та «Блоку Петра Порошенка».