В АМКУ подали заяву про змову двох найбільших підрядників Укравтодору останніх років – «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой»
29.04.2020   //  

ТОВ «Автомагістраль-південь» та група компаній «RDS» вчинили порушення у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосується спотворення результатів понад 40 тендерів сумарною вартістю майже 5 млрд грн.

Відповідну заяву з доказами 29 квітня подали в Антимонопольний комітет України засновники платформи «Ліга антитрасту» – ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів».

Експерти «Ліги антитрасту» встановили, що більш ніж в 40 процедурах «Автомагістраль-Південь» і «Ростдорстрой» взагалі не конкурували між собою на аукціоні та не знижували ціну ні на копійку.  Компанії отримували банківські гарантії в один день і в одному банку, завантажували і змінювали в «Прозорро» свої документи в один час, про що свідчать метадані документів.

Крім цього, «конкуренти» мають сталі господарські стосунки.

Наприклад, в тендері по ремонту ділянки траси Канів-Чигирин «Автомагістраль-Південь» виграла у «Ростдорстрою» аукціон вартістю 32 млн грн, а потім на виконання робіт найняла пов’язану з «Ростдорстроєм» фірму «СК Автострой» на виконання 99% робіт по цій ділянці.

В тендері на реконструкцію Бортницької станції аерації ще одна пов’язана з «Ростдорстроєм» компанія «Київшляхбуд» завантажила в систему «Прозорро» свій гарантійний лист. Але в тексті листа було вказано про гарантії від імені «Автомагістралі-Південь».

«Ми впевнені, що нами зібрані достатні  та переконливі докази для відкриття Комітетом справи, початку розслідування та накладення штрафу у розмірі до 10% від річного обороту порушників. І наголошуємо – розслідування АМКУ жодним чином не впливає на виконання будівельних підрядів вказаними фірмами», – повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр).

Раніше засновники «Ліги антитрасту» подали заяву в Антимонопольний комітет щодо антиконкурентних узгоджених дій турецьких компаній «Onur» та «Gocay» тендері по будівництву автотранспортної магістралі через Дніпро в Запоріжжі вартістю 12 млрд грн. З цього приводу голова Укравтодору Олександр Кубраков заявив, що розслідування АМКУ «на будівництво ніякого впливу не матиме»

«Йдеться виключно про конкуренцію і про можливе порушення антимонопольного законодавства. Процес будівництва і виконання укладеного договору розслідування порушень антимонопольного законодавства жодним чином не стосується, це абсолютно різні речі. Гучні заяви про зрив робіт не мають підстав», – резюмував Олександр Кубраков.

За даними Всесвітнього банку, дорожня змова може збільшувати вартість будівництва дороги на 40%. Отже понад 5 млрд. грн. з суми розіграних тендерів можуть бути збитками, що спричинені державному бюджету. Та за відшкодуванням яких матиме змогу звернутись Укравтодор у випадку прийняття Комітетом обвинувального рішення.

«Це друга, але не остання наша заява щодо дорожніх змов. Та ми звертаємось до учасників дорожнього ринку, що в силу різних причин були вимушені стати учасником змови, з пропозицією добровільно повідомити Антимонопольний комітет про це за програмою «Ліненсі». Якщо ви це зробите першими до відкриття Комітетом справи, ваша компанія буде звільнена від відповідальності. Експерти Ліга антитрасту готові на засадах повної анонімності та pro-bono проконсультувати вас з цього приводу і допомогти подати відповідну заяву», – заявила Агія Загребельська.

Компанії «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой» є засновниками ГО «Національна асоціація дорожників України». Асоціація об’єднує менше 10 компаній, які є одними з найбільших підрядників Укравтодору.

У 2019 році «Автомагістраль-Південь» отримала ремонтні підряди на 9,24 млрд грн., «Ростдорстрой» без урахування інших учасників групи «RDS» – на 5,11 млрд грн.

У березні-квітні 2020 року ці фірми вже отримали 2,99 млрд грн і 0,82 млрд грн відповідно. Більше них отримав підрядів тільки фірми групи «Онур». http://nashigroshi.org/2020/04/27/kartel-zabrav-85-naybil-shykh-dorozhnikh-pidriadiv-ukrainy-z-pochatku-sezonu-2020-roku/