Тервідділення АМКУ судяться з АМКУ проти їхньої ліквідації
28.04.2020   //  

Територіальні відділення Антимонопольного комітету судяться з Антимонопольним комітетом України  за право існувати. Платформа «Ліга антитрасту» звернулась до суду з заявою про вступ у справу в якості третьої особи на боці позивача. Йдеться в повідомленні платформи.

В березні 2020 року керівник Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Харченко звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом, в якому просить скасувати розпорядження органу про ліквідацію 18 з 24 територіальних відділень.

Потім до справи в якості третіх осіб долучились два територіальних відділення: Миколаївське та Сумське.

Розпорядження про ліквідацію тервідділень було прийнято 28 листопада 2019 року. Безпосередньо ліквідація мала розпочатись в травні 2020 року.

За даними «Ліги антитрасту», ліквідація територіальних відділень – ініціатива очільника Комітету Юрія Терентьєва, яку він намагався реалізувати ще за попереднього складу АМКУ.

«Але тоді державні уповноважені не стали на його бік в силу різних причин. Не підтримали в той час цю позицію і в Адміністрації Президента. В тому числі по причині недоцільності залишення виборців у регіонах сам на сам з місцевими монополістами, що відобразилось би на рівні їх життя, а значить і на лояльності до влади», – завважили в «Лізі антитрасту».

«Однак з призначенням нових членів Комітету ситуація змінилась та під аргументацією щодо економії на заробітній платі бухгалтера та юриста 18 органів було ліквідовано. А право приймати рішення передано 6 тервідділенням, що залишились. Крім того, що таке рішення порушує Закон України «Про Антимонопольний комітет України», підсилює повноваження голови Комітету, суттєво б’є по незалежності тервідділинь та суперечить реформі децентралізації, воно ще й може мати корупційний підтекст, про що в тому числі вказували територіальні відділення у своїх заявах», – йдеться в повідомленні.