«Енергоатом» відписав «Імпульсу» 214 мільйонів на обладнання контролю для ЮУАЕС
26.04.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 21 квітня уклало угоду з ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» про закупівлю обладнання на 213,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 12 вересня 2020 року мають поставити обладнання системи внутрішньореакторного контролю (СВРК) власного виробництва для енергоблоку №3 Южно-Української АЕС.

Строк експлуатації СВРК становить 30 років, окремих технічних засобів – 10 років, а гарантійний строк експлуатації – 2 роки після вводу в дію або 4 роки після поставки.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. Зараз  блок №3 ЮУАЕС завантажено паливом виробництва «Westinghouse». Параметри палива контролюються і вимірюються морально та фізично застарілою СВРК з інтегрованим додатковим модулем софту «Веасоn Core Monitoring System» компанії «Westinghouse». За словами замовника, «підтримка, супровід і розвиток цих систем неможливі або вкрай ускладнені з огляду на суспільно-політичні, комерційні та організаційні чинники».

Як пише замовник в обґрунтуванні переговорної процедури та у відповіді на запит ДАСУ, на сьогодні лише «Імпульс» має практичний досвід і результати розробки, виготовлення, втілення і подальшого супроводу всіх складових СВРК. Це єдиний виробник повного комплексу СВРК, який технічно та юридично може розробити і поставити константне забезпечення для активних зон реакторів ВВЕР-1000, завантажених паливом ТВЗ-М, ТВЗ-А виробництва ТВЕЛ та TB3-W/WR виробництва «Westinghouse». Модернізована СВРК «Імпульсу» вже використовуються на 11 блоках АЕС України, зокрема №1-2 ЮУАЕС.

«СНВО «Імпульс» належить кіпрській компанії «ІД&С (Індастріал Дівайсіз & Сістемз) Лімітед». Вона була створена у вересні 2012 р. й записана на вірґінський офшор «Insat Corporation». Раніше акціонером «Імпульсу» через фірму «Імпульс-інвест» був екс-директор заводу Володимир Єлісєєв, який нині вказаний його кінцевим бенефіціаром.

Усього з 2008 р. виробник отримав державних підрядів приблизно на 4,51 млрд грн.

Нагадаємо, у 2015 р. прокуратура відкривала кримінальне провадження проти посадовців «Енергоатома» та «Імпульсу» за підозрою у заволодінні коштів в особливо великих розмірах. У 2013-2014 рр. атомникам поставили бороміри, непридатні до використання, за що «Імпульсу» заплачено 54,02 млн грн. За даними слідства, частину цих коштів у сумі 22,10 млн грн. (40% від вартості підряду) «Імпульс» у подальшому перерахував фірмам з ознаками фіктивності – загалом є дані про 18 компаній. Із кінця 2016 р. нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі не з’являлося.