Дві компанії відкликали скарги на дискримінаційну заточку Укравтодору
26.04.2020   //  

Азербайджанська компанія «AzVirt MMC»  та приватне підприємство «ХСМБ-7» відкликали скарги  до тендерної колегії Антимонопольного комітету України на дискримінаційні умови прописані у документації п’яти тендерів у Черкаській, Чернігівській та Харківській областях. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма «AzVirt MMC» подавала скарги на вимогу тендеру  Служби автодоріг у Чернігівській області на поточний середній ремонт десяти ділянок автомобільної дороги державного значення Р-67 Чернігів — Ніжин — Прилуки — Пирятин очікуваною вартістю 1,52 млрд гривень, та двох тендерів на поточний середній ремонт шести ділянок автомобільної дороги державного значення Т-25-27 Бобровиця — Свидовець — Новий Биків — Ічня по три ділянки, очікуваною вартістю 465,32 та 374,41 мільйони гривень. А також тендер Черкаського автодору на капітальний ремонт автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя– Маріуполь, очікуваною вартістю 424,47 млн гривень.

Компанія «ХСМБ-7» оскаржувала дискримінаційні вимоги у ТД Харківського САД на поточний середній ремонт ділянки  автомобільної дороги державного значення Т-21-01 /М-18/  Мерефа – Зміїв, очікуваною вартістю 314,64 млн гривень.

У всіх цих торгах фірми оскаржували одній й ті самі дискримінаційні вимоги, що прописали служби автодоріг – подання документального підтвердження 100% виконання аналогічних робіт в останні три роки по договорам, що були виконані не менше ніж на 85%.

На вимогу підтвердження відповідного досвіду фірма  «AzVirt MMC» планувала подати великі контракти на реконструкцію автодоріг в Азербайджані та будівництво автомагістралей у Сербії,  але ці контракти були укладені раніше бажаного укравтодорівцями терміну, і відсутні деякі види робіт в обсязі, який вимагає замовник. Але 22 квітня компанія відкликала всі чотири скарги, через те, що її права не були порушені та «виконати вимоги документації представляється можливим».  Яким чином виконати вимоги за відсутністю аналогічних контрактів у тому об’ємі, який вимагає замовник стали можливими –  невідомо.

Компанія «Харківспецбудмеханізація-7» також відкликала свою скаргу, розгляд якої був призначений на 22 квітня. За поясненням фірми через  «втрату інтересу до предмету закупівлі». З яких причин фірма могла втратити інтерес до закупівлі, очікуваною вартістю у 314,64 мільйони гривень, також не відомо.

Нагадаємо, дискримінаційну вимогу щодо досвіду Укравтодор лобіює у своїх Методичних рекомендаціях. Вимозі щодо досвіду по великим підрядам, можуть відповідати тільки декілька компаній, які останні два роки входили у список найбільших підрядників Укравтодору.

Азербайджанська компанія AzVirt MMC належить Ельнуру та Камілю Алієву Алі Огли, та німцям – Вальтеру Закарісу і Мартіну Манфреду.

Власницею ПП «Харківспецбудмеханізація-7»  є донеччанка Інна Топчій.