Уряд позбавив магазини клопоту з «регулюванням» цін під час карантину
23.04.2020   //  

22 квітня Кабінет міністрів прийняв постанову «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення». Експерти «Ліги антитрасту» проаналізували проект документу, який виносився на голосування Кабміну, і дійшли висновку: уряд фактично умиває руки від контролю за спекулянтами попри надані йому Верховною Радою повноваження.

Спочатку про те, який набір інструментів парламент давав Уряду.

Законом № 540-IX від 30 березня 2020 року було внесено зміни до законів, які визначають повноваження Кабінету Міністрів в частині регулювання цін  під час дії карантину та встановлюють відповідальність за порушення порядку формування та застосування цін і тарифів.

Так, статтею 3 Закону «Про захист населення від інфекцій них хвороб» до повноважень Уряду віднесено:

– затвердження переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій, у тому числі поширенню коронавірусної хвороби (COVID-2019) та переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість;

встановлення граничних цін для оптової та роздрібної торгівлі товарами протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій, у тому числі поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), та/або товарами, що мають істотну соціальну значущість, з урахуванням постачальницько-збутової надбавки та граничної торговельної (роздрібної) надбавки;

– встановлення під час дії карантину заборони скуповувати та перепродавати за цінами, що перевищують встановлені граничні ціни для оптової та роздрібної торгівлі, з урахуванням постачальницько-збутової надбавки та граничної торговельної (роздрібної) надбавки товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій, та/або товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Тобто, повноваження Уряду розширено і з метою запобігання поширенню епідемій, пандемій, він мав встановлювати перелік товарів протиепідемічного призначення та товарів, що мають істотну соціальну значущість, а також граничні ціни для оптової та роздрібної торгівлі такими товарами.

Також було внесено зміни до статті 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими відповідальність наступає у разі порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів на товари протиепідемічного призначення та/або товарів, що мають істотну соціальну значущість, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України, якщо ціна перевищила більше ніж у 1,2 раза рівень ціни, визначений Кабінетом Міністрів на такий товар.

Тобто, згідно Закону №540-IX Кабмін мав встановити граничні ціни на визначений ним перелік товарів. Але згідно тексту проекту постанови Кабміну Уряд пішов іншим шляхом – декларування змін роздрібних цін на визначений перелік.

Від «Наших грошей»: На сайті Мінекономрозвитку завважили, що декларування змін запроваджується у разі збільшення ціни, порівняно із ціною на дату набуття чинності цієї постанови або попередньо задекларованої ціни:

на 15% і більше – за 30 днів до початку її застосування;

на 10% і більше, але менше 15% – за 14 днів до початку її застосування;

на 5% і більше, але менше 10% – за три дні до початку її застосування, не рахуючи дня декларування.

Згідно з Порядком, що передбачається затвердити проектом постанови, на  об’єкти (заклади) роздрібної торгівлі, покладається обов’язок декларування зміни цін шляхом надання до Держпродспоживслужби визначених ним відомостей.

Отже, Уряд пропонує замінити встановлення граничних рівнів цін на декларування зміни ціни.

Таким чином, суб’єкти декларування не нестимуть відповідальність, що передбачена Законом № 540-IX в частині внесених змін до статті 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Постанова вступить в силу через 10 днів з дня її опублікування та діятиме до закінчення карантину. Станом на ранок 23 квітня на сайті Уряду постанова ще не оприлюднена. Якщо вона буде оприлюднена, наприклад, у понеділок 27 квітня, то вступить в силу 7 травня. А карантин діє до 11 травня. І якщо він не буде продовжений, то фактично питання декларування цін турбуватиме торговців лише чотири доби.

Однак цей карантин, скоріше за все, є лише першим в історії України. А відтак нам потрібно прийняти законодавство, яке справді буде дієвим.

Також по темі:

Агія Загребельська: «Ціновий FAQ у період надзвичайної ситуації»

Галина Верцімаха: «Цінові спекуляції в період надзвичайної ситуації»

Юрій Ніколов: «Який інструмент треба дати АМКУ для боротьби з завищеними цінами в магазинах»