Укравтодор укрупнив тендери на трасу Н-23, зменшивши можливості для конкуренції
23.04.2020   //  

16 квітня Служба автодоріг у Кіровоградській області оголосила три тендери на поточний середній ремонт автомобільної дороги Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя , загальною вартістю 1,40 мільярда гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Тендери оголошені на ремонт автодороги державного значення Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя загальною протяжністю понад 71 кілометр.

Ремонт цієї дороги вже виставлявся на тендери, місяць тому Укравтодор оголосив 14 процедур закупівель на окремі пятикілометрові ділянки траси. Кожна з них була очікуваною вартістю трохи більше 100 млн грн.  Однак 8 квітня замовник скасував всі торги «у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель». Згідно системи «Прозоро» під кожним тендером замовнику було висунуто вимоги від семи компаній, щодо усунення дискримінаційних умов  у тендерній документації. Половину з них замовник виконувати відмовився. Компанія «СУНП «Автострада» у всіх чотирнадцяти тендерах подала скаргу до Антимонопольного комітету на невідповідність тендерної документації закону. Після цього замовник скасував проведення торгів і оголосив нові – укрупнені.

У тендерній документації на три нові тендери, Служба автодоріг прописала дискримінаційну заточку щодо аналогічного досвіду, яку компанія має документально підтвердити. Згідно тендерної документації, фірма має надати копії аналогічних договорів виконаних на 85% в останні п’ять років, по основним видам робіт у кількості 100% від об’ємі послуг, які розігруються на торгах. Саме цю заточку тендерна комісія Антимонопольного комітету щотижня визнає дискримінаційною, і змушує замовника прибрати її з тендерної документації.

До участі у 14 невеликих тендерів по критеріям тендерної документації проходила велика кількість компаній, бо підтвердити відповідний досвід у 100% аналогічних робіт у невеликому підряді мали змогу не тільки топ-підрядники Укравтодору минулих років. Але в результаті укрупнення і прописаної заточки виріс і об’єм аналогічного досвіду, який замовник вимагає від учасника. Тож  прийняти участь в аукціоні зможе обмежена кількість учасників, які назбирали за попередні роки роботи необхідний досвід, всі з яких входять у топ-підрядники Укравтодору за минулі роки.