Оператор ГТС за 7 мільярдів купив газ дешевше від «укроборонпромівців» (додано)
16.04.2020   //  

(Додано уточнення “Оператора ГТС” про ціну поставок газу)

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» АТ “Магістральні газопроводи України”  у березні-квітні за результатами тендерів уклала 11 угод про постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на загальну суму 6,89 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На 2020 рік замовляють 1,44 млрд куб. м газу з оплатою протягом місяця після закінчення періоду поставки та прив’язкою до курсу валюти і котирувань згідно звіту Argus European Natural Gas на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG) за формулою.

Більшість суми, а саме 5,74 млрд грн. (83%) отримає АТ «НАК «Нафтогаз України».

Держкомпанія поставить 1,20 млрд куб. м газу по 4 5555 160 грн. за тисячу кубометрів.

Також у ТОВ «Еру Трейдінг» за 956,40 млн грн. замовили 200 млн куб. м газу по 4 782 грн., а в ПП «Некст Ойл Трейд» за 192,00 млн грн. – 40 млн куб. м газу по 4 800 грн.

Закупівельні ціни «Оператора ГТС» є нижчими від прейскуранту «Нафтогазу» та біржових котирувань. Березневий промисловий тариф «Нафтогазу» на умовах постоплати – 5 527 грн., квітневий – 5 537 грн. На електронних біржових торгах ТБ «Українська енергетична біржа» середньозважена ціна газу в березні складала 5 303 грн., а в квітні – 4 738 грн.

18 березня «Оператор ГТС» на своєму сайті повідомив, що середня закупівельна ціна, яка щоденно коригується з врахуванням вартості газу на європейському хабі NCG та курсу НБУ гривня/євро, станом на той день складала 3650 грн (без ПДВ) за тисячу кубометрів. З урахуванням ПДВ це становило 4380 грн за тисячу кубометрів.

Згідно з повідомленням «Оператора ГТС» від 16 квітня, компанія 26 березня (в день контракту  «Укроборонпрому») купувала газ по 3965 грн, тобто на 5,4% дешевше від «укроборонпромівців».

26 березня ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» замовило на березень газ для власних потреб по 4 191 грн., що була на 9% дешевше від найнижчої з цін від «Нафтогазу» для «Оператора ГТС» в угодах від 18 березня. Однак ціни “Оператора” були привязані до формульних котирувань, а відтак відразу після укладення угоди почали зменшуватись в привязці до формули.

Від «Наших грошей»: З пояснень і додаткових даних «Оператора ГТС» стало відомо, що їхня закупівельна ціна на момент укладення угоди «Антонова» була нижчою. А відтак ми виправляємо наш заголовок, який спочатку звучав так: «Оператор ГТС за 7 мільярдів купив газ дорожче, ніж «укроборонпромівці» (додано)». Насправді закупівельна ціна «Оператора ГТС» не була вищою від ціни «Антонова». Приносимо вибачення всім зацікавленим сторонам.

Сума угод на 8% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель в 7,49 млрд грн.

На одному тендері ТОВ «УЕК «Нафтогаз Контакт» запропонувало на 7% нижчу ціну, але відмовилось укласти договір і не сплатило забезпечення виконання договору в розмірі 5% (9,00 млн грн.). Тому його відхили й обрали переможцем наступний «Некст Ойл Трейд».

У окремих торгах також брали участь вищезгадана «УЕК «Нафтогаз Контакт», ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «РГК Трейдінг», ТОВ «Трафігура Юкрейн», ТОВ «Акспо Україна», ТОВ «МЕТ Україна», ТОВ «Газенергопостач», ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», ТОВ «Євроенерготрейд» і ТОВ «Трансгазпром».

«Еру Трейдінг» належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі (США). До кінця 2018 року її співвласником був Андрій Фаворов, який вийшов із засновників разом із призначенням директором інтегрованого газового бізнесу «Нафтогазу». Фірма почала вигравати газові тендери «Укртрансгазу» у 2016 році після призначення головою «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Після призначення Фаворова в «Нафтогаз» «Еру трейдінг» почала поставляти «Укртрансгазу» не тільки газ, а і електроенергію. Нещодавно Фаворов пішов із посади.

Створеною в 2016 році луцькою фірмою «Некст Ойл Трейд», яка відтоді вдруге отримала державний підряд, володіє та керує Сергій Воєвода з Луцька. Він також заснував місцеву ГО «Футзальний клуб «Респект» з Андрієм Новосадом, Андрієм Ткачуком та Озером Біравом. Крім того, у 2015 році Воєвода балотувався у Луцьку міськраду першим номером списку партії «Опозиційний блок», будучи тимчасово безробітним, але не пройшов.

Як уже писали «НГ», «Некст Ойл Трейд» фігурує у кримінальних справах щодо несплати податків і розкрадання держкоштів службовцями ПАТ «Луганськгаз» Дмитра Фірташа.