Офіс Авакова відвідав кортеж януковичевського схематозника
15.04.2020   //  

Власник мережі «Ельдорадо» Віктор Поліщук міг відвідувати Міністерство внутрішніх справ після отримання фірмою з його орбіти замовлення без тендеру від госпіталю МВС на 47 млн грн. Також поліція розслідує справу про оборудки банку «Михайлівський» коли його реальним власником був Поліщук.

Про це йдеться в сюжеті Вадима Поньки для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом»

31 березня журналісти програми помітили, як на подвір’я МВС заїхало авто марки Rolls-Royce Phantom. Автомобіль прибув у супроводі Mercedes. Обидві автівки записані на компанію з орбіти екс-власника банку «Михайлівський» Віктора Поліщука, який також володіє мережею магазинів «Ельдорадо».

Візит до МВС Rolls-Royce Phantom, яким користується Поліщук, відбувся через декілька днів після того, як 27 березня Центральний госпіталь МВС уклав угоду з ТОВ «Технополіс 15» про закупівлю засобів захисту від коронавірусу на 47,32 млн грн. При цьому, фірму обрали без конкурсу, вартість засобів була дорожчою аналогічних закупівель поліції.

Основний вид діяльності компанії, яка до цього не перемагала на тендерах – торгівля побутовими електротоварами. Вона пов’язана вже зі згаданим власником «Ельдорадо» Віктором Поліщуком.

Раніше він також був власником банку «Михайлівський». В 2016 році Національний банк визнав цю фіну станову неплатоспроможною. Тоді виявилося, що довкола банку існував ряд фінкомпаній, які формально не були пов’язані з «Михайлівським», а лише залучали гроші фізосіб під вищий процент. Перед тим як держава отримала над банком контроль, тисячами транзакцій зобов’язання однією з фінкомпаній на приблизно мільярд гривень перекинули на банк, а отже – на державу.

Правоохоронці взялися розслідувати справу «Михайлівського». Тоді ж через суди було накладено арешти на  активи інших компаній Поліщука, який по суті і володів банківською установою до визнання її неплатоспроможною. Втім, впродовж всього часу причетність бізнесмена не довели. Справою «Михайлівського» досі опікується Офіс генпрокурора, Державне бюро розслідувань і Нацполіція.

Правоохоронці оголосили підозри колишньому виконуючому обов’язки голови правління «Михайлівського» та шістьом посадовцям. А от арешти з активів, пов’язаних з Поліщуком, накладені в рамках проведення розслідування – знімаються.

Під час дії карантину, найактивнішим ініціатором якого був міністр Арсен Аваков, журналісти зафіксували візити до МВС тодішнього  міністра фінансів Ігоря Уманського,  міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова та міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Останній прибув до МВС через день після свого призначення.