В МОЗ на закупівлі повернулася менеджер Богатирьової, яка закуповувала швидкі з 7-кратною переплатою за обладнання
14.04.2020   //  

Колишня начальник Управління державних цільових програм та державних закупівель Міністерства охорони здоров’я Галина Довганчин з кінця минулого року має вплив на роботу  тендерного комітету МОЗ та процес міжнародних закупівель ліків.

Про це йдеться в матеріалі Валерії Єгошиної для програми «Схеми».

За керівництва Раїси Богатирьової Довганчин була однією з тих, хто займався закупівлями МОЗ – керувала управлінням державних цільових програм та закупівель.

Галина Довганчин була однією з тих, хто керувала управлінням державних цільових програм та закупівлями в Міністерстві охорони здоров’я часів Раїси Богатирьової, яка зараз є фігурантом кримінальної справи про розкрадання коштів держбюджету. За часів керування закупівлями МОЗ Довганчин причетна до низки скандальних закупівель. Наприклад,  закупівлю швидких за мільярд гривень по завищеній ціні. Чи закупівлю ліків для онкохворих, якої насправді не було. Тоді Довганчин, як одна з відповідальних за цей напрямок, запевняла – тендери «йдуть у поточному режимі».

Журналісти  в березні зафіксували, що Довганчин часто відвідує центральний офіс МОЗ.  За словами колишньої очільниці Директорату стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ Ірини Литовченко, нині Довганчин займається тим же тендерним комітетом і міжнародними закупівлями.

«Зараз Галина Довганчин вносить свої корективи до тендерного комітету, а також до постійної робочої групи, яка супроводжує міжнародні закупівлі, формує перелік тих препаратів, які закупає держава на тендерах, – розповідає Литовченко. – І вона зараз забирає звідти людей, які прийшли в міністерство за часів Уляни Супрун, і переформатовує, додає туди якихось інших людей, для того, щоб мати безпосередній вплив на ті торги, які будуть зараз відбуватися».

Сама Довганчин стверджує, що відвідує МОЗ як директор державного підприємства «Нове життя. Але це підприємство підпорядковане Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

Серед відвідувачів МОЗ в березні під час оголошеного карантину журналісти «Схем» також зафіксували фармбізнесменів. Серед них – Олександр Чумак, Петро Багрій, Ігор Сало із сином Володимиром та Дмитро Буряк.

Від «Наших грошей»

Саме Галина Довганчин як профільний посадовець в кінці 2013 року  відстоювала ринковість ціни закупівлі швидких на загальну суму біля мільярда гривень. В 2014 році було встановлено, що ціну на медобладнання для цих швидких відібраний МОЗ постачальник «НВО «Практика» завищив в сім разів.