У Кличка без торгів злили 32 мільйони фірмі, в яку зайшли менеджери «Онура»
14.04.2020   //  

Департамент регіонального розвитку Київської міської державної адміністрації 31 березня уклав договір на 32,46 млн гривень з компанією «Спец комплект постач» на ремонт автомобільної дороги  Обухів – Українка – Трипілля на ділянці км 0+000 – км 8+100 без торгів. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Договір був укладений по переговорній процедурі. В обгрунтуванні замовник зазначив, що торги не проводились у зв’язку з тим, що компанія «Спец комплект постач» вже ремонтує вищезазначену дорогу, так як перемогла у тендері на її ремонт у 2018-ому році.  А  отже, на думку замовника, заміна надавача послуг може призвести до виникнення проблем технічного характеру та несумісності із вже наданими послугами.

Разом з тим, експерти «Ліги антитрасту» вказують, що переговорна процедура була оголошена на підставі п.5 ст.35 закону «Про публічні закупівлі». А практика Тендерної колегії АМКУ стосовно такого обгрунтування переговорки однозначна – такі закупівлі зазвичай відміняються. Однак у цьому випадку ніхто не оскаржував процедуру, тож у АМКУ не було приводу для втручання.

З грудня 2019-го року у компанії «Спец комплект постач» змінились засновники власники і керівництво. Нині 50% компанії володіє Надія Кравс.  Її чоловік – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яка входить до турецької  групи компаній «Онур». Директором спочатку призначили Енвера Муслімова (керівник ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому директором став Текінджан Керем.

Компанія «Агросетон» займається вирощуванням зернових культур, і має в користуванні понад 5 тисяч гектарів сільськогосподарських земель в Україні.  В турецьку групу компаній «Онур» в Україні входить і фірма «Онур конструкціон інтерпрайзес», яка є одним з фаворитів  серед підрядників по ремонту доріг  за останні 2 роки. Фірма є одним з лідерів дорожнього картелю, який сформувався серед підрядників Укравтодору. Відомі тим, що імітуючи між собою конкуренцію забирають найбільш прибуткові підряди Укравтодору.

Емре Караахметоглу

По 40% фірми «Агросетон» володіє Іхсан та Онур Четінджевіз, а 20% компанії належить Емре Караахметоглу.

Емре Караахметоглу також є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Крім дорожнього будівництва та аграрної промисловості у групу входить низка компаній, яка займається зеленою енергетикою. Зокрема, «Ікопоть Енерджі», «Сонячна енергія Поділля», «Сонячна енергія Собоківці», «Кіцманська СЕС», «Солар Пауер» та інші. Саме Емре Караахметоглу вітався з Володимиром Зеленським під час візита президента до Полтавської області, де він у рамках проекту «Велике будівництво» оглядав  будівництво дороги, що виконує компанія «Онур конструкціон інтерпрайзес».