За рік роботи локомотивів США залізниця замовила до них секретних запчастин на 76 мільйонів
10.04.2020   //  

Філія «Придніпровська залізниця» АТ «Укрзалізниця» за рік експлуатації 30 нових локомотивів ТЕ33АС  уклала або має намір укласти угоди  з ТОВ «Транспортейшн Юкрейн» щодо закупівлі запчастин до них на загальну суму на 76 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції».

В 2018 році державний «Укрексімбанк» уклав угоду з ТОВ «Джиі Україна» щодо закупівлі локомотивів виробництва «Дженерал електрик компані» (США), її вартість склала  $140,40 млн. (майже 4 млрд грн.). Мова йшла про оплату постачання перших 30 тепловозів ТЕ33А, які держбанк  в подальшому передавав  «Укрзалізниці» в лізинг. Ціна за один локомотив склала $4,68 млн, при цьому контракти інших залізниць світу передбачали значно нижчі ціни.

В кінці зими 2019 року всі локомотиви були поставлені в Україну а вже з квітня Філія «Придніпровська залізниця» УЗ почала закуповувати у ТОВ «Транспортейшн Юкрейн» запчастини до згаданих локомотивів.

Проведено шість закупівель, по яким укладено чотири угоди з фірмою, ще по двом мають намір укласти. Загальна сума складає понад 76 млн грн.

Всі угоди  укладені напряму, офіційно – через відсутність конкуренції. У жодній із закупівель не вказано які саме деталі було закуплено та хто їх виробник. Також не було пояснено, чому запчастини до локомотивів купує «УЗ», адже у нових локомотивів має бути гарантійне обслуговування коштом виробника.

ТОВ «Транспортейшн Юкрейн» було зареєстроване перед введенням в експлуатацію нових тепловозів. Засновником фірми стало «Транспортейшен Системс Холдингс Інк» з США. Керівником «Транспортейшн Юкрейн» є Байхан Гокхан – генеральний менеджер General Electric в країнах СНД, Європи, Ближнього Сходу і Північної Африки.

Також існує велике питання по виконанню ремонту, адже в червні 2019 року була відмінена через нестачу тендерних пропозицій єдина закупівля на суму 895 млн грн. з сервісного обслуговування тепловозів ТЕ33АС, яка повторно не була проведена.