Забудовник збудує черговий ЖК на громадській території у центрі Києва
09.04.2020   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 19 лютого затвердив містобудівні умови та обмеження (МУО) для проектування будівництва багатофункціонального комплексу з паркінгом на вул. Казимира Малевича, 32 у Голосіївському районі Києва. Про це свідчать дані офіційного сайту Департаменту.

Як свідчать видані МУО, багатофункціональний комплекс по суті своїй буде житловим комплексом. Так, у документі розраховується щільність населення для житлового фонду, вказується на необхідність передбачити проектною документацією «рішення щодо забезпечення мешканців комплексу об’єктами соціальної сфери» тощо.

Однак, житлова забудова ділянки площею 0,44 га на вул. Казимира Малевича, 32 є неможливою, оскільки, відповідно до Генплану м. Києва, це є територія громадських будівель та споруд. Саме через це у МУО використовується словосполучення «багатофункціональний комплекс», під яким, як і в інших непоодиноких випадках у столиці, мається на увазі житловий комплекс.

Оскільки ділянка забудови входить до Центрального історичного ареалу м. Києва, то висота будівель визначена відповідно до існуючих обмежень, а саме – не вище 27 метрів.

Замовниками містобудівних умов та обмежень є ТОВ «Будівельне об’єднання «Мрія» (землекористувач) і ТОВ «Зе Резорт Девелопмент» (забудовник).

Будівельне об’єднання «Мрія» отримало ділянку в оренду в 2007 році під будівництво житлового будинку. При цьому частину ділянки забрали в управління побутового обслуговування міськвиконкому, яка передбачалася під будівництво лазні.

У 2015 році Госпуд м. Києва задовольнив позов столичної прокуратури і розірвав угоду про поновлення договору оренди ділянки на вул. К. Малевича, 32, зобов’язавши Будівельне об’єднання «Мрія» повернути ділянку Київраді. Однак, у січні 2016 року Вищий госпсуд це рішення скасував і відправив справу на новий розгляд, за результатами якого у задоволенні позову відмовлено. Зауважимо, що у «Мрії» виникла заборгованість у 3 млн грн по оренді, Київрада звернулася до суду за її стягненням, та 18 лютого цього року, тобто за день до видачі МУО, суд справу закрив у зв’язку зі сплатою фірмою боргу.

ТОВ «Зе Резорт Девелопмент» було створене у грудні 2019 року, його керівником і власником є Шварц Аріе, генеральний директор девелоперської компанії Seven Hills (ЖК Park Avenue VIP у Києві).

Власниками ТОВ «Будівельне об’єднання «Мрія» є Сергій Рибаков (93,75%), ТОВ «Федорра» (4,17%) і Дочірнє підприємство «Виконавча дирекція ЗАТ Фірми «Сантехмонтаж-1» (2,08%).

Рибаков також є співвласником ТОВ «Сідеа», яке у 2018 році виграло тендер Міноборони щодо поставки продуктів за каталогом для Київщини на 68,62 млн грн.

Власником ТОВ «Федорра» є ПАТ «Київська фабрика технічних паперів».

Власником ДП «ВД ЗАТ Фірми «Сантехмонтаж-1» є ТОВ «Фабрика технічних паперів», власниками якого є ПАТ «Київська фабрика технічних паперів» (24%) та віргінські компанії «Бронзеал Венчерз Лтд», «Дубалко Трейдінг Лтд» і «Ланкостер Менеджмент Лтд».

Станом на четвертий квартал 2019 року основними власниками ПАТ «Київська фабрика технічних паперів» були громадяни Росії Олексій Воронов (12,9%) і Андрій Романовський (21,7%), а також українці Олексій Буйніс (10,9%), Євген Кричевський (21,7%), Євген М’якота (19,9%).