Картель дав «Альткому» виграти 629 мільйонів під Бердянськом
09.04.2020   //  

2 квітня Служба автомобільних доріг у Запорізькій області визначилась с переможцем на середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-30 Василівка – Бердянськ, і оголосила про намір укласти угоду с ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» на суму 629,07 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Участь у тендері приймали ще чотири компанії –  «Бердянськбудтрест», та лідери дорожнього картелю – «Автомагістраль-Південь», «Онур» та «Ростдорстрой», вони є топ-фаворитами Укравтодору, що за останні роки забирають більшість підрядів зі всієї України.

ТОВ «Бердянськбудтрест» відхилили за низку невідповідностей кваліфікаційним критеріям, установленим в тендерній документації.

Учасники аукціону майже не торгувались, в результаті економія від очікуваної вартості склала лише 5%.

У тендерній документації замовник вкотре прописав дискримінаційну вимогу, згідно якої учасник має надати документальне підтвердження наявності відповідного досвіду у кількості 100% по аналогічним роботам у останні три роки по договорам, що виконані на 85%. Саме ці заточки «Укравтодор» лобіює у своєму проекті Методичних рекомендацій, бажаючи обмежити кількість учасників тендерів. Адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх  підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

Перемогти у цих торгах «Альткому» дозволила співпраця з «Ростдорстроєм». У поданих компанією десяти договорах на підтвердження наявності відповідного досвіду по основним видам робіт був договір, який фірма уклала з лідером картелю на виконання субпідрядних робіт. Зокрема, тендерна документація вимагала наявність досвіду по укріпленню узбіччя у кількості – 96,31 тисяч

м2, один з договорів яким «Альтком» підтверджував наявність відповідного досвіду був саме контракт з «Ростдострой» на укріплення 19 тисяч м2  узбіччя. Компанія «Ростдорстрой» під час аукціону взагалі не знижувала вартість своєї первинної пропозиції.

Обидві компанії у 2017 році фігурували у кримінальному провадженні щодо отримання неправомірної вигоди посадовими особами компаній та САД Миколаївської області під час закупівель.

Нагадаємо, у цьому тендері фірма «Коммунтранс» раптово і з невідомих причин  відкликала скаргу до Антимонопольного комітету України на заточку Укравтодору щодо досвіду 100х85. Хоча компанія мала всі шанси її оскаржити у зв’язку з тим, що АМКУ вже неодноразово визнавав цю саму вимогу дискримінаціною, і зобов’язував замовника виключити її з тендерної документації.

Компанія «Шляхове будівництво  «Альтком» входить до промислової групи «Альтком», яка за часів Януковича була фаворитом серед підрядників. Власником компаній, які входять у фінансово-промислову групу є Олександр Тісленко, за часів перебування Бориса Колеснікова на посту віце-прем’єра фірма натендерила 13,12 млрд гривень.