Лідер донецького автодору та його спаринг-партнер: «Славдорстрой» і «АБЗ»
08.04.2020   //  

Текст: Валерія Іванова

Чемпіон серед підрядників Служби автомобільних доріг у Донецькій області «Славдорстрой» разом зі своїм спаринг-партнером розіграли понад 70 тендерів, імітуючи конкуренцію.

У Донецькій області ситуація з підрядниками, які займаються дорогами, дещо відрізняється від загальнонаціональної картини. Загалом Укравтодору, так би мовити, «до вподоби» лише з півдесятка фірм, які за попередні два роки забрали половину всіх підрядів по Україні на ремонт/будівництво доріг. Для продовження домінування цього картелю, регіональні філії Укравтодору обмежують доступ конкурентів на свої тендери за допомоги сумнозвісної заточки 100х85: щоб зайти на мільярдний тендер по капремонту державної дороги – доведи за допомоги відгуків самого Укравтодору, що в останні 5 років ти вже виконував 100% аналогічних робіт на капремонтах інших державних доріг по контрактам, які Укравтодор сам зволив оплатити не менше ніж на 85%. В результаті вже зараз великі торги проходять за участі трьох лідерів картелю –«Автомагістраль-Півден», «Онур» і «Ростдорстрою», зрідка допускаючи до торгів кілька інших компаній.

Але Служба автомобільних доріг у Донецькій області йде наперекір центральної лінії Укравтодору. З аналізу тендерної документації випливає, що на відміну від інших філій, донецький автодор не вносить у вимоги дискримінаційну заточку щодо досвіду. Вимога мати аналогічний досвід є, але вона не настільки жорстка, і дозволяє приходити на тендери і не учасникам картелю.

І тут ми мали б зрадіти – вільна конкуренція, прозорі торги. Але – ні. Улюбленої заточки Укравтодору в тендерній документації немає, але свій монополіст все рівно є – ТОВ «Славдорстрой».

За часи «Прозорро», фірма «Славдорстрой» підписала 52 контракти зі Службою автодоріг у Донецькій області на загальну суму 2,43 млрд гривень. Ще 49 контрактів на 609,94 млн гривень компанія забрала у департаментів Донецької облдержадміністрації. Фірма є найуспішнішим учасником тендерів у Донецького автодору та й по всій області, при чому займає позицію лідера з великим відривом від всеукраїнських фаворитів. Але яким чином «Славдорстрой» став абсолютним чемпіоном по ремонту доріг у Донецькій області?

Успішний рецепт: знаходиш собі спаринг-партнера; імітуючи конкуренцію на торгах разом забираєте підряди; замовник відхиляє на аукціонах інших конкурентів.

Спаринг-партнером «Славдорстрою» на торгах виступає приватне підприємство «АБЗ». Разом обидві фірми перетинались на 76 аукціонах очікуваною вартістю 804,28 млн гривень. З них 73 рази не торгувались жодного разу! Тобто 96% тендерів вони розіграли, навіть не намагаючись імітувати конкуренцію. У 78% економії від очікуваної вартості або взагалі не було, або вона сягала незначних 1-3 відсотків.

Тільки на торгах донецької Служби автодоріг «АБЗ» приходив у пару до «Славдорстрою» 18 разів. У половині випадків фаворит отримав перемогу, і жодного разу компанія «АБЗ» не скинула на торгах жодної копійки. Два тендери виграла у Донецького САД і «АБЗ», в той час як «Славдорстрой» відповідно теж не торгувався.

24 рази партнери вдвох приходили і на тендер Департаменту розвитку базових галузей Донецької облдержадміністрації, у якого «Славдорстрой» теж є абсолютним переможцем більшості тендерів на ремонт/будівництво доріг (43 контракти на 555,28 млн гривень). З цих 24 випадків «Славдорстрой» виграла 22 рази, при чому тільки у двох випадках «АБЗ» скинула ціну, у всіх інших навіть не намагалась імітувати конкуренцію.

За цю партнерську «допомогу» донецький фаворит допомагає «АБЗ» з їх замовниками. Мапа інтересів компанії «АБЗ» – Запорізька область. Зокрема, фірма є абсолютним лідером серед підрядників Мелітопольської міськради Запорізької області. Компанія забрала у її департаментів – 115 підрядів на загальну суму 260,17 млн гривень.

У аукціонах одного з цих департаментів – Управління ЖКГ Мелітопольської міськради, пара брала участь у закупівлях 8 разів на суму 89,06 млн гривень. Прийшовши у пару, «Славдорстрой» жодного разу не знизив ціну на аукціоні. І кожного разу переміг «АБЗ». Економія від очікуваної вартості майже на всіх цих торгах склала 0%. З них тільки два рази у пари були конкуренти, в обох випадках конкуренти пропонували дешевше ціну, але були дискваліфікований після розкриття цінових пропозицій.

Інший департамент Мелітопольської міськради, де «АБЗ» є улюбленим підрядником – відділ капітального будівництва. У нього «АБЗ» виграло 27 підрядів на загальну суму 125,67 млн гривень. До цього замовника теж у пару вісім разів вступав «Славдорстрой», і у всіх восьми підрядах перемогу отримував «АБЗ». При тому, як і зазвичай, конкуренти жодного разу не впали у своїй ціновій пропозиції.

Ідентична ситуація склалась і у Луганській області. «АБЗ» виграв у луганської Служби автомобільних доріг усього два підряди на загальну суму 47,92 млн гривень. В обох випадках у пару приходив «Славдорстрой» і жодного разу не знижував ціну.

Приватне підприємство «АБЗ» хоча й здебільшого виграє підряди у Запорізькому регіоні зареєстровано у Донецькій області, керівник і власник компанії – Валерія Шульга та Зінаїда Рущишина. Раніше власником був Сергій Колос.

Власником ТОВ «Славдорстрой» є донеччанин Сергій Сухий. Директор компанії – Олег Воронов, раніше він працював у дочірньому підприємстві «Донецький Облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

Блог від: Валерія Іванова