Фаворит Донецького автодору розіграв з лідером картелю 326 мільйонів після вигнання конкурентів
07.04.2020   //  

31 березня Служба автомобільних доріг у Донецькій області уклала договір з ТОВ «Славдострой» на капітальний ремонт автомобільної дороги державного значення Т-05-14 Добропілля – Лиман на 325,97 млн гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

Заявки на тендер подавали чотири фірми, але тендерний комітет не допустив до торгів дві з них – «ДС пром Груп» та «Шляхове будівництво «Альтком».

Документи «Альткому» були відхилені через невідповідність вимогам тендерної документації через наявність запису щодо учасника в Єдиному реєстрі боржників, та наявної  інформації щодо фактів несплати Акціонерним Товариством «Комерційний банк «Глобус» коштів за гарантією на законну вимогу, що підтверджується судовими рішеннями, якими встановлено, що АТ «Комерційний банк «Глобус» мав сплатити кошти бенефіціару за його вимогою, водночас не здійснив такі виплати.

«Альтком» намагався оскаржити своє відхилення, апелюючи до дискримінаційності умови про право відхилення учасника у випадку наявності запису щодо Учасника в Єдиному реєстрі боржників. Мовляв, цей реєстр Мінюсту не містить жодної інформації про учасників-нерезидентів, які є боржниками за своїми зобов’язаннями по укладених договорах будівництва/ремонту автомобільних доріг в інших країнах. Крім того, на думку скаржника, таким чином замовник   завідомо допускає, що він буде приймати рішення про вибір учасника з урахуванням даних вищезгаданого реєстру, після чого пропонує оскаржувати його рішення у встановленому порядку, що є порушення закону «Про публічні закупівлі». Але Антимонопольний комітет залишив скаргу без розгляду у зв’язку з порушенням строків її подачі.

За тією ж причиною наявності запису у Єдиному реєстрі боржників України була відхилена і «ДС пром груп», але компанія відкликала скаргу ще до початку її розгляду в АМКУ.

Відтак єдиними допущеними учасниками тендеру були фірми «Славдорстрой» та «Автомагістраль-Південь».

«Автомагістраль-Південь» виставила свою стартову пропозицію 325 978 300 грн, що було на 12% нижче очікуваної ціни тендеру. Однак коли «Славдорстрой» знизив свою пропозицію до 325 975 100 грн – конкурент свою пропозицію не опускав.

Кошторисні ціни у «Прозорро» не оприлюднено, відтак неможливо порівняти ціни асфальту і будівельних матеріалів з ринковими.

 

ТОВ «Славдорстрой» – фаворит серед підрядників Донецької САД, вигравши 53 тендери на 2,65 млрд гривень. Ще 686,05 млн гривень фірма отримала від Донецької обласної облдержадміністраці.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» є абсолютним фаворитом серед підрядників Укравтодору, забравши в нього за останні роки 15,47 млрд гривень.

Загалом пара «Автомагістраль-Південь» – «Славдорстрой» зустрічалась на 24  аукціонах. З них у 38% тендерів вони не торгувались взагалі, ще у 25% падали до 3%. На значні знижки фірми йшли тільки коли на торги приходили інші конкуренти.

«Славдорстрой» отримав змогу взяти участь у аукціоні, бо замовник не вніс у тендерну документацію вимогу про наявність досвіду виконання аналогічних робіт по окремим видам робіт (асфальтуванню/ фрезеруванню тощо)  на капітальних ремонтах інших доріг «Укравтодору» у обсязі 100% від необхідного на цьому тендері. При цьому у якості доказу наявності досвіду приймались лише ті договори за останні 5 років, по яким роботи були виконані на 85%. АМКУ вже неодноразово визнавав ці вимоги «Укравтодору» дискримінаційними, змушуючи замовника внести зміни в тендерну документацію. Але обласні автодорівці продовжували вносити вимогу у тендерну документацію, даючи топ-фаворитам Укравтодору забирати найбільш прибуткові підряди, імітуючи конкуренцію між собою.

Тобто вищезгадану заточку обласні автодорівці вписують тільки у  випадках, коли потрібно не допустити на тендери компанії, які створять конкуренцію фаворитам Укравтодору. Якщо ж в окремій  області є свій «фаворит», то відповідно серед вимог «заточку» і не прописують.

За останні роки, Славдорстрой не допустили до аукціону САД Донецької області лише один раз – у липні 2019 року. Тоді у тендері взяла участь компанія «Онур», що входить у топ-підрядників Укравтодору за останні роки. Замовник відхилив тендерну пропозицію ТОВ «Славдорстрой», посилаючись на те, що весною цього року він подав на компанію до суду за порушення строків виконання робіт по договору, який учасник додав до переліку «аналогічних». Фірма намагалась оскаржили відхилення документів,  бо дізнались про позов від Донецької САД   через місяць після подання конкурсних документів на спірні торги (детальніше про це Наші гроші писали тут).

Власником ТОВ «Славдорстрой» є донеччанин Сергій Сухий. Директор компанії –  Олег Воронов, раніше він працював у дочірньому підприємстві «Донецький Облавтодор» ВАТ ««Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».