АМКУ зобов’язав Укравтодор знести заточку по досвіду на тендері ціною 313 мільйонів
03.04.2020   //  

30 березня Антимонопольний комітет України зобов’язав Службу автомобільних доріг у Дніпропетровській області виключити з тендерної документації дискримінаційні умови на торгах очікуваною вартістю 313,08 млн гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

Скаргу по тендеру на поточний середній ремонт дороги державного значення Н-11 Дніпро – Миколаїв на ділянці км 112+608– км 127+110 подала ТОВ «Граніт-001». Фірма оскаржувала дискримінаційну вимогу Укравтодору, яка заважала компанії брати участь у торгах через відсутність 100% досвіду по аналогічним роботам у останні три роки по договорам, що виконані на 85%. Саме ці заточки «Укравтодор» лобіює у своєму проекті Методичних рекомендацій, бажаючи обмежити кількість учасників тендерів. Адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх  підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

Зокрема, скаржник зазначав що має досвід у всіх видах робіт, які встановив замовник як обов’язкові для участі у тендері, проте не в таких обсягах які вимагає замовник. До прикладу,  замовник вимагав, щоб в учасника був досвід  у влаштуванні вирівнюючого та/або нижнього шару асфальтобетонного покриття на щонайменше 230 тисяч квадратних метрів Хоча єдиною відмінністю між влаштуванні покриття такої квадратури і трохи меншої є кількість машин, механізмів та працівників, які мають бути задіяні для того, щоб виконати більший обсяг робіт за однаковий час. Але замовник вже встановив відповідну вимогу  відносно мінімальної кількості машин та механізмів, які повинен мати учасник, а також задіяних співробітників. Тож учасник, який має аналогічний досвід таких робіт,  необхідну кількість машин і механізмів, та  необхідний кваліфікований персонал зможе виконати роботи, передбачені технічним завданням, в незалежності від того, виконав він до того аналогічну роботу на 200 тис м2 чи 150 тис м2.

Другою вимогою, яку оскаржував ТОВ «Граніт 001» була дискримінаційна умова згідно якої  замовник вимагав, щоб аналогічний договір виконувався виключно на дорогах загального користування лише державного значення (міжнародних, національних чи регіональних) І, II чи III категорій. Але відмінності між дорогами державного чи місцевого значення  є несуттєвими і жодним чином не впливають на виконання робіт з їх поточного ремонту. Адже , виконання поточного ремонту автомобільних доріг детально регламентовано відповідними державними стандартами, які  визначають вимоги до поточного ремонту доріг загального користування без залежності від їх поділу на державні чи місцеві, а так само без залежності від категорії трас.

За рішенням Антимонопольного комітету, вимоги прописані замовником у документації  порушують принципи  недискримінації учасників, відкритості та прозорості процедури закупівель, тож колегія АМКУ зобов’язала дніпропетровськи САД  внести зміни у  тендерні вимоги.

Одеська фірма ТОВ «Граніт-001» належить сейшельській компанії «Нарек яхтінг лімітед» та одеситу Віталію Западні.