АРМА не може знайти управителів на нерухомість зі «справи Клименка»
02.04.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) не може знайти управителя на нерухомість зі «справи Клименка». Про це стало відомо з повідомлення  Агентства у соціальній мережі Facebook від 27 березня 2020 року.

Агентство повторно виставило оголошення про пошук управителя для 26 об’єктів нерухомості у Києві: 20 квартир та 6 машиномісць у ЖК «Покровський посад» на вул. Глибочицька, 32в, у ЖК «Новопечерські липки» по вул. Драгомирова, 7, у ЖК «Ріверстоун» на Дніпровській набережній, 14 та за іншими адресами.

Документи від потенційних управителів в Агентстві приймають до 2 квітня 2020 р. Як зазначено в оголошенні, учасники конкурсного відбору «зобов’язуються забезпечити щомісячне надходження до держбюджету коштів на рівні не менше 100 тис. грн., починаючи з третього місяця включно з моменту передачі активів в управління, а винагорода управителя не повинна перевищувати 30% від доходів від управління після вирахування витрат на управління». Це – зміна, яка з’явилася у повторному оголошенні про пошук управителів. У першому оголошенні від 14 лютого 2020 року таких вимог не було.

26 квартир та машиномісць передали в АРМА ухвалою Печерського райсуду Києва від 28 вересня 2017 року № 757/53398/17-к. Документ відсутній у судовому реєстрі. Ці активи арештовані по провадженню №42016000000003536, в рамках якого повідомлено про підозру колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та сайту Prozorro, першим управителем 26 квартир і гаражів було ТОВ «Бізнес-центр «Навігатор», яким володіють помічник екс-депутата від «Народного фронту» Сергія Драюка Микола Петренко та Людмила Русаліна. Як раніше повідомляли «Наші гроші», на час, коли АРМА віддало «Навігатору» в управління ці активи, головою тендерного комітету АРМА був Андрій Потьомкін. Його брат-близнюк Володимир Потьомкін, згідно даних сайту «Судова влада», представляв у судах інтереси Людмили Русаліної та компанії «Петрус-алко» (ТМ «Златогор», «Status», «Чекушка», «Горілочка»), що належить Русаліній та Миколі й Олені Петренкам. Як повідомляли ЗМІ, заступником директора «Бізнес-центру «Навігатор» був (можливо, і досі є) Андрій Гриценко. 2012 року Гриценко володів компанією ТОВ «ГФ меркурій сервіс», попереднім співвласником якої був Володимир Потьомкін. Також, як повідомляло «клименківське» видання «Vesti.ua», адвокатом «Бізнес-центру «Навігатор» був Олександр Серьогін, донедавна – член НАЗК. Брат Олександра Серьогіна Станіслав Серьогін у липні 2019-го призначений на посаду начуправління Центрально-західного міжрегіонального теруправління АРМА.

Згідно даних системи Prozorro, у період із 2017 року по жовтень 2018-го року АРМА уклало із ТОВ «Бізнес-центр «Навігатор» шість договорів на управління активами. Найвідомішим об’єктом в рамках цих договорів були три поверхи столичного ТРЦ «Гуллівер», який пов’язують із екс-міністром доходів та зборів Олександром Клименком. У «Гуллівері» також розташована реакція клименківського медіахолдингу «Вєсті». Коли 8 лютого 2018 року «Бізнес-центр «Навігатор» намагався взяти в управління частину ТРЦ, у медіахолдингу правоохоронці забризкали камери відеоспостереження та влаштували погром у редакції «Вєстєй». У свою чергу, АРМА заявило, що невідомі озброєні особи погрожували представникам компанії-управителя, шляхом фізичного тиску витіснили їх із приміщень на одному з поверхів ТРЦ, а невстановленими особами під час конфлікту застосовувалися димові шашки.

Наразі всі договори з «Навігатором» розірвані або в них збіг строк управління.