Укравтодорівці пообіцяли розглянути ТП, яке офіційно не підходить під дискримінаційне ТД
01.04.2020   //  

 

Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області уклала договір  з переможцями двох тендерів на капітальний ремонт дороги М-12 Стрий – Знам’янка на загальну суму 213,59 млн гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

В обох торгах у тендерну документацію була внесена дискримінаційна вимога досвіду виконання аналогічних робіт по окремим видам робіт (асфальтуванню/ фрезеруванню тощо)  на капітальних ремонтах інших доріг «Укравтодору» у обсязі 100% від необхідного на цьому тендері. При цьому у якості доказу наявності досвіду приймались лише ті договори за останні 5 років, по яким роботи були виконані на 85%. АМКУ вже неодноразово визнавав ці вимоги «Укравтодору» дискримінаційними, змушуючи замовника внести зміни в тендерну документацію.

Однак цього разу ніхто з учасників ринку не оскаржив їх. На сайті «Прозоро» від можливих учасників було поставлено уточнююче питання про наявність досвіду, який має бути у фірми на момент прийняття участі в аукціонах. На що замовник надав відповідь:

«Якщо учасник не може надати підтвердження окремого виду робіт, а має необхідний досвід в надані послуг з поточного середнього ремонту в обсязі не менше чим передбачено в тендерній документації і підтвердить його, то замовником такі документи будуть взяті до розгляду».

Від «Наших грошей»: Тобто замовник пообіцяв розглянути подані документи, але не пообіцяв допустити фірму до участі в торгах. Оскільки офіційно в ТД вимога звучала про допущення лише тих, хто принесе документи по капітальному ремонту, а не поточному середньому.

Тендер на будівництво дороги М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка (через Вінницю) км 257+900 – км 260+000 виграла фірма «СТЛ+М» з пропозицією 103,92 млн гривень.  Фірма «СТЛ+М» почала вигравати тендери у Хмельницькій області  з 2018-го року. З того часу компанія  виграла у САД Хмельницької області 24 підряди на загальну суму  962,79 млн гривень.

Конкурентами у фірми були ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство  «Автострада» та ПрАТ Хмельницьке ШБУ №56.  В опублікованому на сайті «Прозоро» підписаному договорі з «СТЛ+М» відсутній кошторис, де має бути вказана конкретна вартість окремих робіт та товарів, які переможець буде використовувати під час ремонту дороги. Тож за що конкретно САД Хмельницької області планує віддати компанії 103,92 млн гривень невідомо.

На другий тендер по ділянці км 257+900 – км 260+000 намагалось пробитись ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком». Фірма оскаржила вимогу щодо наявності власної або орендованої асфальтозмішувальної  установки для виробництва асфальтобетонних сумішей, яка вже на стадії проведення торгів має бути розміщена в радіусі 70-150 км від місця виконання майбутніх робіт. Але компанія  відкликала скаргу до Антимонопольного комітету ще до початку засідання.

В результаті перемогу на цьому тендері отримало ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство  «Автострада» з пропозицією 109,67 млн гривень. У підписаному договорі, замовник також не опублікував кошторис, де має бути вказана конкретна вартість робіт. Але у тендерній пропозиції, компанія вказала розрахунки згідно яких планує виконати ремонтні роботи. Зокрема, переможець планує використовувати для ремонту  наступні товари (ціни вказані з ПДВ):

  • суміші бетону класу В20 (М250) крупності заповнювача 10-20 мм  – 1796,22 грн/ м3,
  • суміші бетону класу В20 (М250) крупності заповнювача до 10 мм – 1796,22 грн/ м3,
  • суміші бетону класу В25 (М350) крупності заповнювача до 10 мм – 1964,52 грн/ м3,
  • суміші асфальтобетонні щебнево-мастикові (ЩМА-20) – 2549 грн/тн  та інш.

Ціни трохи нижче за постійного підрядника ПрАТ «Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56, яке виграло у САД Хмельницької області 93 підряди на загальну суму 2,14 млрд гривень. На ремонт цієї ж дороги М-12 Стрий-Тернопіль- Кропивницький – Знам’янка тільки іншої ділянки, де підрядником яких виступило ПрАТ «ХШБУ №56», суміш ЩМА-20 на бітумі БМКП 60/90-65 коштувала 2 585 грн./т.

Це підприємство і було єдиним конкурентом на торгах, знизивши свою цінову пропозицію тільки на 1%.

Нагадаємо, фірма «Автострада» підозрювалась поліцією у виготовленні асфальтобетонної суміші низької якості, що не відповідала своїй вартості. Зокрема, за версією слідчого управління  Вінницької області посадові особи «Автостради» при виготовлені асфальтобетонної суміші  занижували  вміст дороговартісних добавок «WetflixBE», «Sasobit», «Viatop 66», «Licomont», внаслідок чого заволоділи коштами бюджету.

Довідково:

Вінницьке ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» почало вигравати тендери на ремонт доріг у 2017 році. У період з квітня 2017-го по 27 лютого 2020-го фірма отримала підрядів від замовників на 3,54 млрд грн.

Кінцевим бенефіціарним власником підприємства є бізнесмен Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка.

За підрахунками платформи «Ліга антитрасту», ТОВ «Автострада» входить у вісімку компаній-фаворитів дорожнього ринку, які отримали половину усіх ремонтних підрядів у системі «Укравтодору» за 2018-2019 роки, лідируючи у Вінницькій області.

ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56» належить Галині Ставчанській з Чернівців. Фірму пов’язують з нардепом Сергієм Лабазюком (обраний по округу №188 у Хмельницькій обл.), який підтверджував свою причетність до компанії. Усього з 2016 року вона отримала підрядів на загальну суму 3,27 млрд грн., пережну більшість – у Хмельницькій області.

Хмельницька ТОВ «СТЛ+М» належить київлянину Олегу Кузнєцову.