«Укравтодор» злив 1,2 мільярди членам картелю, яких мав вигнати за косяки у ТП (додано)
31.03.2020   //  

Валерія Іванова

(додано повідомлення «Автомагістралі-Південь»)

На кінець 2019-го року Служба автомобільних доріг у Луганській області вирішила зайнятись ремонтом великої дороги від Сєвєродонецьку до Станиці Луганської протяжністю 123 кілометри. Цей автошлях складається з чотирьох доріг, і відповідно Укравтодор розіграв 4 жирних тендери на ремонт кожної з ділянок траси. На великий ремонт Укравтодор спустить – 2,34 млрд. гривень. Половину з цих коштів віддають ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Онур», які наробили помилок в тендерній документації і відповідно мали б зійти з забігу вартістю в мільярди. Але Укравтодор на прогалини у документах своїх фаворитів уваги не звернув.

Укравтодор не має претензій до абсолютного чемпіону

Компанія «Автомагістраль-Південь» виграла ремонт участку Т-13-06 Сєвєродонецьк – Новоайдар на ділянці км 7+400 – км 44+960 за 640,34 млн гривень. Якщо проаналізувати пропозицію, яку подала компанія на тендер, виявиться, що переможець надав неповну інформацію щодо виконання аналогічного договору, довідку про який вимагає Укравтодор. Зокрема, учасник мав надати копію позитивного відгуку від замовника за наданим аналогічним договором, у якому мав поміж іншого мав зазначити відсутність з боку замовника претензій або судових позовів щодо невиконання або неналежного виконання умов договору.

Однак всупереч вимогам тендерної документації «Автомагістраль-Південь» надала відгук, виданий САД у Харківській області, який не містить інформацію про відсутність з боку замовника претензій або судових позовів щодо невиконання або неналежного виконання умов договору.

Після публікації прес-служба «Автомагістралі-Південь» повідомила «Нашим грошам», що вважає це твердження не відповідаючим дійсності.

«У складі тендерної пропозиції Учасника міститься відгук Служби автомобільних доріг у Харківській області з відповідною інформацією щодо виконання ТОВ «Автомагiстраль-Пiвдень» аналогічного договору, яка повністю відповідає вимогам Замовника. Вичерпний перелік даних міститься у договорі №Т21-ХО/17 від 12.05.2017 року про поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Р-46 Харків – Охтирка на ділянці км 8 + 623 – км 89+304 у Харківській області (додаткова закупівля) (45233142-6 Ремонт доріг). У переліку публічних документів, який ТОВ «Автомагiстраль-Пiвдень» надала для участі у тендерній процедурі, згаданий документ розміщений 19 лютого 2020 року під назвою «2.3. Аналогічний договір Ч.2.pdf».

За посиланням цей документ, у якому не згадується питання судових оскаржень.

Тобто замовник мав відхилити пропозицію, через неналежно подані документи. Натомість Луганська САД не тільки допустила компанію до аукціону, але і віддала перемогу. І 27 березня повідомила про намір укласти з «Автомагістраль-Південь» угоду. Ну як торгів…. не те, щоб учасники сильно торгувались. На цьому конкретному тендері конкуренти або зовсім були непохитні у своїй пропозиції, або знижувати ціни на незначні 2%.

Іронія полягає в тому, що вимога про «аналогічний договір», в якому і зробила помилку «Автомагістраль-Південь», по суті прописана Укравтодором під неї і ще декілька компаній з картелю укравтодорівських фаворитів. За минулі два роки фірма натендерила в «Укравтодорі» 15,47 млрд. гривень, що дозволило їй з колосальним відривом зайняти перше місце серед її підрядників. І ось тепер Укравтодор впроваджує нові заточки, які можна просто описати так – якщо хочеш виграти тендер на мільярд – покажи документи, що ти раніше виконав робіт на цей мільярд саме по такому типу ремонту саме по такому типу робіт. І якщо раніше всі мільярди збирала «Автомагістраль-Південь» та ще пара фірм – то у випадку повноцінного запуску нових заточок «Укравтодору» лише ці фірми і зможуть у подальшому отримувати нові мільярди. Це кохання в результаті призводить до того, що інші компанії не можуть прийняти участь у аукціонах, а фаворити вміють добре домовлятись. Тож не торгуючись на тендерах, забирають найбільш ласі підряди, як от Сєвєродонецька дорога. На всіх чотирьох її участках, змагалась тільки  три топ-компанії «Автомагістраль-Південь», «Онур» та «Ростдорстрой», які постійно імітують конкуренцію розігруючі між собою мільярди гривень.

Вибіркова неприскіпливість до турецького фаворита

Але «Автомагістраль-Південь» не єдиний улюбленець, на помилки якого луганські укравтодорівці заплющили очі. Порушення є і в поданих на тендер документах у фірми «Онур» (друге місце в картелі по кількості підрядів  – за минулі два роки натендерила 13,27 млрд грн).

«Онур» переміг у торгах на ремонт іншої ділянки Сєвєродонецької дороги – Т-13-09 Щастя – Широкий (км 0+000 – км 37+350) за 477,99 млн гривень. До цих змагань за півмільярда теж не потрапив ніхто крім трійці фаворитів, все через ту ж дискримінаційну вимогу про аналогічний досвід. І в цій же нормі «накосячив» переможець.

Згідно тендерним вимогам для підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт учасник має надати акти про виконання відповідних робіт (форми КБ-2В) та довідку про вapтicть виконаних робiт (форми КБ-3). Ці довідки на виконання аналогічних робіт мають у сумі складати цифру не меншу за їх пропозицію, яку вони подають на тендер.

Але у документах, які «Онур» надав замовнику на підтвердження аналогічного досвіду, поміж інших договорів є контракт з САД Донецької області. Але на яку саме суму компанія виконала роботи невідомо, бо у кошторисі в тендерній пропозиції відсутні кілька пунктів. Зокрема: податки збори та обов’язкові платежі; податок на додану вартість; всього за актом. Тобто, у замовника не було можливості порахувати суму, на яку «Онур» виконав роботи по цьому договору. Тож Укравтодор мав би у відхилити саме цю довідку на аналогічний договір, порахувати наново загальну суму договорів по відповідним роботам, і якщо б цієї суми вистачило – допустити «Онур» до аукціону. Але відкриваємо протокол рішення тендерної комісії, а там просто – «учасник відповідає умовам тендерної документації». Тобто, яким чином тендерна комісія рахувала загальну суму і виконання аналогічних робіт , і чи вистачило її – не зрозуміло. Як і те, яким чином такий пильний Укравтодор, з легкої руки викидаючи з торгів за менш серйозні проблеми інші компанії, раптом не помітив проблем.

 

Блог від: Валерія Іванова