COVID-2019 Лікарі Херсонщини купили апарати для вентиляції легень за 18 мільйонів
30.03.2020   //  

КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І.Горбачевського» Херсонської обласної ради 26 березня уклало угоду з ТОВ «Оптімед-Сервіс» про купівлю апаратів штучної вентиляції легень на 17,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Спершу фірмі за 19,60 млн грн. замовили 28 апаратів штучної вентиляції легень SH300 з аксесуарами по 700 тис грн. Однак того ж дня вартість договору зменшили до 17,50 млн грн., а нову специфікацію не оприлюднили. Тому невідомо, чи 28 апаратів подешевшали до 625 тис грн. (можливо, зі зміною моделі), чи їхня кількість зменшилась до 25 штук.

За відкритими даними, це апарати штучної вентиляції легень в режимах ДФВ і СІПАП SH300 виробництва компанії «Beijing Eternity Electronic Technology Co., Ltd» (Китай).

Зараз в Україні їх можна знайти у продажу під замовлення 725 тис грн. А на торгівельній платформі «Alibaba» вони продаються по $4 500-7 500, або 127-211 тис грн. без доставки.

Гарантійний строк складає рік. Оплачене авансом обладнання поставлять до 29 травня.

Засновником і директором київського «Оптімед-Сервісу» є Іван Улько з Чернігівської області. Він також співволодіє ТОВ «Діксіон-Дніпро» разом із виробником медичного обладнання «Діксіон Фертріб Медіціні-Шер Герете ГмбХ» («Dixion Vertrieb Medizinischer Gerate GmbH», Німеччина), кінцевим бенефіціаром через якого значиться Белла Лессіна.

Номер телефону «Оптімед-Сервісу» 0444635784 використовує ТОВ «Профімед-Сервіс» Михайла Божка. Останньому належать ТОВ «Профімед» (припинено) і ТОВ «Вестмед».

Обидва «Профімеди» фігурують у кримінальній справі щодо можливого розкрадання коштів на поставці ЛОР-установки у Міську лікарню № 4 (Миколаїв) за 2,07 млн грн.

Крім того, «Профімед-Сервіс» фігурував ще в одному провадженні. Поліція підозрювала, що Управління капітального будівництва Вінницької ОДА купило у TOB «Вінницябуд» медичне устаткування для обласної лікарні ім. Пирогова за завищеними цінами.