Поліція зайнялась старою закупівлею апарату УЗІ за 3,5 мільйона з надбавкою вище 10%
29.03.2020   //  

Поліція у лютому 2020 року відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів у 2017 році шляхом завищення вартості медичних виробів посадовцями ТОВ «Протек Солюшнз Україна» та посадовцями тендерного комітету Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА за результатами закупівлі ультразвукової діагностичної системи, а також порушення вимог законодавства у сфері ціноутворення (надбавка не повинна перевищувати 10%). Про це свідчить ухвала Івано-Франківського міського суду від 19 березня.

У 2017 році Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації замовив ТОВ «Протек Солюшнз Україна» ультразвукову діагностичну систему експертного класу з імпульсно-хвильовим, кольоровим і енергетичним допплером за 3,49 млн грн.

Йдеться про систему «LOGIQ S8», яка є повністю цифровою, багатофункціональною, ультразвуковою діагностичною системою експертного класу з імпульсно-хвильовим, кольоровим і енергетичним доплером, облаштована цифровим чорно-білим термопринтером та джерелом безперебійного живлення.

Слідчі встановили, що згідно з митною декларацією, задекларована митна вартість системи LOGIQ S8 становить 106 тис євро за курсом 28,60 грн., тобто 3,03 млн грн.

Таким чином, за умови дотримання вимог законодавства України у сфері ціноутворення максимальна допустима вартість ультразвукової діагностичної системи LOGIQ S8 під час надання тендерних пропозицій та здійснення поставки медичного виробу не повинна перевищувати 3,33 млн грн. (3,03 илн грн. + допустима 10% націнка 303 тис грн.). Однак при цьому у судовому рішенні не розшифровано чому апарат зрештою коштував 3,49 млн грн, чи входили в цю суму ще якісь обов’язкові платежі – невідомо.

Для встановлення обставин, зокрема, доказування фактів привласнення бюджетних коштів посадовими особами «Протек Солюшнз Україна» та посадовими особами тендерного комітету ДОЗ Івано-Франківської ОДА під час проведення процедур закупівлі медичних виробів, шляхом завищення їх ціни та використання завідомо підроблених документів, у слідчих виникла необхідність отримати доступ до банківського рахунку «Протек Солюшнз Україна» у АТ «Піреус банк МКБ». Суд клопотання правоохоронців задовольнив.

«Протек Солюшнс Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині асоціацію записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке зараз належить лондонській «Кемлаб Інвест Лтд».

Згідно з «Прозорро», у 2017-2020 рр. ТОВ «Протек Солюшнс Україна» виграло тендерів на загальну суму 1,25 млрд грн.