В.о. міністра енергетики приховав від НАЗК роботу дружини – вона відала тендерами у Ахметова
27.03.2020   //  

Претендент на посаду міністра енергетики та навколишнього довкілля Віталій Шубін з порушенням заповнив свою декларацію про доходи, що дозволило приховати роботу його дружини на високій посаді в групі компаній ДТЕК Ріната Ахметова.

Про це свідчить його декларація за 2018 рік – єдина, яку він завантажив в систему НАЗК.

За даними ЗМІ, вже на найближчому засіданні Верховної Ради заплановано призначити міністра енергетики та навколишнього довкілля. Ця посада залишається вакантною після відставки уряду Олексій Гончарука 4 березня. Одним з головних претендентів на посаду міністра називають першого замміністра Віталія Шубіна, який нині тимчасово виконує обов’язки керівника міністерства.

Шубін має багаторічний досвід роботи ПЕК, в 2011-2014 роках він працював в різних структурах компанії ДТЕК, потім мав досвід роботи в трейдингу електроенергії та проектах зеленої енергетики. В жовтні 2019 року був призначений першим заступником міністра Олександра Оржеля, після звільнення якого залишився керувати міністерством.

Шубін ще не подав декларацію про доходи за минулий рік, так як через карантин держслужбовцям продовжили час подачі декларацій до 1 червня.

Перед отримання посади в уряді Шубін подав декларацію за 2018 рік, в якій також вказав дружину Інну Павлівну Лапу.

При  цьому, в розділі «Джерело доходу» таким джерелом замість роботодавця Шубін вказав себе. Така ж помилка допущена ним і в розділі про доходи дружини, яка нібито виплачує зарплатню сама собі. Це дозволило приховати юрособу, в якій працює Інна Лапа.

Натомість, з сайту ДТЕК відомо, що торік Інна Лапа займала посаду начальника відділу з тендерних процедур ТОВ «ДТЕК Нафтогаз». Це найбільша приватна газовидобувна компанія, що входить до холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Нагадаємо, 4 березня парламент призначив головою уряду Дениса Шмигаля, який в 2017-2019 роках працював на керівних посадах в «ДТЕК «Західенерго» та Бурштинській ТЕС. Через два тижні Кабмін Шмигаля прийняв рішення запровадити з 1 квітня спеціальне мито у розмірі 65% на імпорт з Російської Федерації електричної енергії та всіх типів вугілля за винятком антрацитового та коксівного. Під додаткове оподаткування не потрапили саме ті марки вугілля, які споживають підприємства холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського. Також ускладнення імпорту е/е з Росії грає на користь ТЕС компанії ДТЕК, яка займає біля 75% ринку теплогенерації, яка впливає на ціни в Об’єднаній енергосистемі України. Створення можливостей для імпорту е/е з Росії та Білорусії в жовтні минулого року спровокувало різке падіння цін.