Міноборони звинуватило «Понтем» у відмові годувати солдат у зв’язку з коронавірусом
26.03.2020   //  

Кабінет міністрів 23 березня вніс у Верховну Раду розроблений Міністерством оборони законопроект №3254  про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців.

У пояснювальній записці Міноборони стверджує, що ТОВ «Понтем.УА» відмовилося за результатами виграних тендерів укласти договори щодо послуг із харчування у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19. Відмову іншого учасника тендерів ТОВ «Військсервіс-Волонтер» від укладання договорів Міноборони з невідомих причин у пояснювальній записці не вказало.

Внаслідок цього виник ризик зриву забезпечення харчуванням особового складу ЗСУ та МВС через непередбачувані обставини. Тому Міноборони пропонує уряду і парламенту продовжити право надавати ці послуги у 2020 році за договорами 2019 року шляхом прийняття змін до закону про бюджет 2020 року.

 

Закон «Про публічні закупівлі» дозволяє продовжити дію договору на строк проведення тендеру не більше ніж на 20% вартості. За словами Міноборони, це не дозволяє повністю забезпечити харчуванням особовий склад ЗСУ та МВС. Також відомство у пояснювальній записці до проекту нарікає на постійне оскарження учасниками тендерів у АМКУ, яке не дає можливості Міноборони та МВС своєчасно укласти договори з переможцями.

Міноборони оголосило чотири тендери на послуги із забезпечення харчуванням солдат загальною очікуваною вартістю 234,37 млн грн. лише у лютому 2020 року, коли вже сплив термін угод з попередніми годувальниками. Два з цих тендерів щодо Заходу (Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська та Хмельницька області) та Сходу (Харківська, Луганська та Донецька області) виграло київське ТОВ «Понтем.УА» Норкуса Ірмантаса з Литви.  Третій тендер не відбувся, а на четвертому очікується рішення по останньому учаснику.

На двох тендерах, де зараз зависло підписання угод з «Понтемом», події розвивались наступним чином. Найдешевшу пропозиції подало ТОВ «Військсервіс-Волонтер», яке є діючим підрядником Міноборони по харчування солдатів у цих областях. Ця фірма на лютневих аукціонах в результаті активної конкуренції з «Понтемом» опустила свою ціну до 63 гривень без ПДВ за харчування одного солдата по загальновійськовій нормі №1. Це було значно дешевше від нинішньої ціни харчування солдатів у цих же областях «Військсервісом» по діючій до 31 березня угоді – 71,30 грн за добу без ПДВ. Однак після такого пониження ціни «Військсервіс-Волонтер» сам відмовився підтверджувати свою пропозицію, і тому Міноборони перейшло до «Понтему», чия пропозиція за результатом аукціону склала 63,75 грн без ПДВ за добу на одного солдата.

Аукціони Міноборони відбулись наприкінці лютого, а вже у перших числах березня в Україні був зафіксований перший випадок коронавіруса. Після цього вартість продуктів харчування почала різко зростати, АМКУ зафіксував подорожчання гречки на 50%, картоплі на 60%, двократне подорожчання моркви ти цибулі. Таким чином вартість лютневих пропозицій учасників тендерів Міноборони вже перестала відповідати ринковим обставинам у березні. А відтак з постачальниками можна укладати додаткові угоди на підняття ціни на 10% у зв’язку з ринковими коливаннями. Натомість Міноборони просто хоче продовжити контракт з діючим постачальником, ціна якого весь цей час була вищою.

У 2019 році діяли договори Міноборони щодо цих послуг із такими постачальниками:

  • ТОВ «Військсервіс-Волонтер» на поточну суму 1,06 млрд грн. (в тому числі щодо перерахованих вище 11 областей Заходу і Сходу України на суму 767,73 млн грн.)
  • ТОВ «Преміум Фінанс Груп» на поточну суму 476,04 млн грн.
  • ТОВ «Маяк-Південь» на поточну суму 262,23 млн грн.
  • ТОВ «Продторг-НГ» на поточну суму 97,70 млн грн.

Що ж до МВС, то Навчальному центру Національної гвардії України (в/ч 3007) цьогоріч послуги харчування надає ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ», а торік надавав «Продторг-НГ».

«Військсервіс-Волонтер», «Продторг-НГ» і «Ресурс-Сервіс КМ» входять у групу, яку «Наші гроші» раніше називали «ГенералЄнакіївські» через зв’язки з вищим генералітетом Міноборони часів Михайла Єжеля і зв’язки з угрупуванням нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Ця група різко збільшила свій тендерний ареал за часів Петра Порошенка завдяки лояльному ставленню з боку радника президента Юрія Бірюкова та вищого керівництва Міноборони, та критичному їх ставленню до конкурентів цієї групи.

Фірма «Преміум Фінанс Груп» відносить до групи «білоцерківських», а «Маяк-Південь» – «кримських» годувальників армії. Усі три групи отримують підряди з часів Януковича.