«Укравтодорівці» злили фірмі сім’ї Кістіона під слідством 31 мільйон, приховавши ціни
25.03.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Вінницькій області 23 березня уклала договір на 31 мільйон гривень з ТОВ «Спецбудстроймонтаж» на обслуговування об’єктів зовнішнього освітлення. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Як саме фірма освоїть 31 мільйон гривень невідомо, бо замовник не опублікував кошторис. У документації також  відсутній навіть попередній перелік робіт, які має виконати переможець, або товарів, які він має використати в ході реконструкції, ремонту або обслуговування світлофорів та об’єктів зовнішнього освітлення.

Єдиним конкурентом «Спецбудстроймонтаж» на тендері було комунальне підприємство «Міськсвітло», яке разом з переможцем і «Вінницяводоканалом» вже є фігурантами кримінальної справи про розкрадання коштів держбюджету за можливого сприяння колишнього віце-прем’єра Володимира Кістіона.

У липні 2019 року  Служба безпеки Україна провела обшуки на всіх трьох підприємствах. За результатами досудового розслідування прес-служба СБУ повідомила, що правоохоронці задокументували розкрадання та привласнення коштів державного бюджету на Вінниччині місцевими посадовцями за сприяння одного з віце-прем’єрів. Пізніше прес-служба прибрала згадку про віце-прем’єр-міністра, в ухвалах по кримінальному провадженні йдеться про «невстановленого члена Кабінету Міністрів України».

За даними ЗМІ, мова йшла про Володимира Кістіона, заступника Володимира Гройсмана ще по роботі того мером Вінниці і у Кабінеті міністрів.

Загалом фірма «Спецбудстроймонтаж» отримала на державних підрядах 174,65 млн гривень. Найбільше фірмі сім’ї екс-віце-прем’єра віддав Департамент міського господарства Вінницької міськради – 65,98 млн. гривень. 19 тендерів виграла фірма у Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів» на загальну суму 49,34 млн. гривень. Але попри кримінальне провадження в активній фазі і арешт печаток фірм,  Служба  автомобільних доріг Вінницької області віддала цій фірмі один з найбільших підрядів в її історії.

ТОВ «Спецбудмонтаж» раніше називалась «Мікс Лайт» і власником її був син ексвіце-прем’єра України – Дмитро Кістіон. Нині він займає посаду першого заступника керівника «Вінницяоблводоканал», яким в 2000-хх роках керував його батько.

До 2017-го року керівником фірми значився Богдан Гуцол, який раніше працював у Вінницькій державній податковій інспекції,  а згідно Єдиного порталу відкритих даних працював у КМПУ «Міськсвітло». Зараз фірмою керує Віталій Загіка, його рідний брат  Володимир – ексначальник дочірнього підприємства  «Вінницяоблводоканалу», який на той час очолював ексвіце-прем’єр Кістіон. Фірмою  «Спецбудмонтаж»  зараз володіє Галина Маланчук та мешканець Одеської області Валерій Чобану.

Серед арештованого СБУ майна виявилися майна виявилися документи дочірнього підприємства «Мікс лайт-2» ТОВ «Мікс лайт».  Які зберігалися у «материнської» фірми. Дочірнє підприємство  очолює Вадим Бондар – племінник екс-віце-прем’єра Володимира Кістіона. Саме ця жінка – власниця квартири, яку задекларував син Володимира Кістіона – Дмитро.

Нині справа розглядається у Вищому антикорупційному суді. На початку 2020-го року підозрювані  намагались зняти арешт на  майно вилучене в ході обшуків на початку 2019-го року, але суд залишив скаргу без задоволення.