ТЕЦ за 20 мільйонів купила трансформатор Григоришина за ринковою ціною
21.03.2020   //  

ПрАТ «Черкаське хімволокно» 16 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Інвестиційна рада» трансформатор за 20,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До осені на Черкаську ТЕЦ на умовах DDP, тобто із доставкою коштом фірми, поставлять двох обмотковий силовий масляний трансформатор Т-3 типу ТДН-80000/110-УХЛ1 виробництва ПрАТ «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина у 2020 році.

Таким чином, його питома вартість становить $10,4 тис за один МегаВольтАмпер потужності по курсу на дату аукціону 24 лютого, що відповідає ринковим цінам.

Нагадаємо, у 2019 році ПрАТ «НЕК «Укренерго» замовило набагато потужніші болгарські автотрансформатори $6,4 тис за МВА. Раніше найнижчі ціни «Укренерго» отримувало від «Запоріжтрансофматора» у січні 2018 року – біля $7,5–10,0 тис за МВА. Інші замовники значно дорожче купують менш потужні трансформатори, ніж «Черкаське хімволокно».

Передбачено аванс 50%, виплату 25% після заводських випробувань і 25% після поставки.

Гарантійний строк експлуатації складає три роки, але не більше чотирьох після поставки.

Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 21,60 млн грн.

Єдиним конкурентом був інший дистриб’ютор «Запоріжтрансформатора» – запорізьке ТОВ «Торгово промислова компанія «Енерготранскомплект» директорки Людмили Шкоди із Запоріжжя, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Запоріжанка Людмила Шкода також володіє та керує ТОВ «Торгово-промислова компанія «Укртрансенерго».

Столичну «Інвестиційну раду» записано на киян Олександра Василяка і Руслана Арсірія, директором є Юрій Ткачук. Раніше засновниками були фірма «Енерджі Стандард Реал Естейт Лімітед» (Кіпр) і ТОВ «КУА «Глобус Ессет Менеджмент» з орбіти Григоришина.

Також Арсірій колись керував ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» Григоришина.

За даними «Smida», зараз пакет у 90% акцій «Черкаського хімволокна» належить компанії «Palos Establishment Limited» (Кіпр). До березня 2017 року вона мала лише 78% акцій, тоді як ще 10% належали іншому кіпрському офшору «Lordtower Holdings Limited», а кінцевим бенефіціаром тоді значився екс-нардеп від НУНС Анатолій Шкрібляк.

Раніше «Palos Establishment Limited» співволоділа ТОВ Фірма «Технова» Шкрібляка.