СБУ отримало доступ до документів про реєстрацію квартир в Одесі на березі моря, збудованих під виглядом готелю (фото)
20.03.2020   //  

Суд надав слідчим Головного слідчого СБУ дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення електронних копій всіх документів, які вносили реєстратори до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна в ході первинної реєстрації об’єктів нерухомого майна в Одесі по вул. Перекопської дивізії, 77а. Документи перебувають у володінні ДП «Національні інформаційні системи». Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду м. Києва від 13 лютого.

Слідство встановило, що у 2006 році Одеська міськрада надала дозвіл на проектування та будівництво готелю на 120 місць зі спортивно-оздоровчим та культурно-розважальним комплексом на 13 ст. Великого Фонтана. Для цього ТОВ «Комета-М» отримало в оренду ділянку площею 1,35 га.

Як було вказано у містобудівних умовах та обмеженнях, ділянка знаходиться в охоронній зоні Чорного моря, в зоні рекреаційно-курортної забудови. Архітектурно-планувальне завдання встановлювало обмеження по поверховості будівель до 8 поверхів.

На замовлення «Комета-М» був розроблений проект, який передбачав будівництво трьох 7-ми поверхових корпусів готелю на 70 апартаментів та 113 машиномісць, загальною площею 17 611 м.кв.

У 2008 та 2010 роках Інспекція ДАБК в Одеській області видала дозволи на виконання будівельних робіт. Замовником будівництва виступило ТОВ «Комета-М», генеральним підрядником – ТОВ «Ягуар».

Однак, як вказує слідство, у подальшому службові особи ТОВ «Комета-М», достовірно знаючи про наявні обмеження використання ділянки, вступили у злочинну змову з ТОВ «Ягуар» і ПрАТ ХК «Київміськбуд» з метою будівництва трьох житлових будинків поверховістю 8, 9, 9 поверхів загальною площею 33 944,2 кв м, в тому числі підземним паркінгом на 130 машиномісць, замість погодженого у встановленому порядку готелю з трьох 7-ми поверхових корпусів на 70 апартаментів та 113 машиномісць, загальною площею 17 611 кв м.

Надалі у грудні 2016 року «Комета-М» подала до Державної архітектурно-будівельної інспекції України заяву про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту «Будівництво готелю на 120 місць зі спортивно-оздоровчим та культурно-розважальним комплексом» та видачу сертифікату. В акті готовності об’єкта до експлуатації, доданому до заяви, зазначалось, що об’єкт являє собою 3 будинки поверховістю 8, 9, 9 поверхів, загальною площею 33 944,2 кв м.

І на підставі поданих документів ДАБІ України видала сертифікат УІ 165163651836 про готовність до експлуатації цього нібито готелю за адресою: м. Одеса середня тераса схилу в районі 13 ст. В. Фонтану.

Як зазначають слідчі, на даний в Державному реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстру Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна час у будинках, незаконно побудованих на вказаній ділянці, зареєстровано низку житлових приміщень та паркінгів.

Згідно офіційного сайту компанії ПАТ ХК «Київміськбуд» вказані квартири і паркінги продаються, як розташовані в ЖК «Costa Fontana» за адресою: м. Одеса вул. Перекопської дивізії, будинок, 77а.

Під час досудового слідства встановлено, що всі три будинки розташовані на відстані 60 м від урізу води Чорного моря, тобто в межах 100-метрової прибережної захисної смуги моря.

Крім того, відповідно до Генплану м. Одеса, затвердженого 25.03.2015, вказана ділянка знаходиться на озеленених територіях загального користування (парк «Ювілейний»).

ТОВ «Комета-М» з жовтня 2019 року ліквідується. Ця фірма була створена у 2005 році Діаною Умненковою.

У 2012-2016 роках власником «Комети-М» було ТОВ «Молодіжний житловий комплекс «Залізничник», одним із співзасновників якого була кіпрська компанія АК «Лезімук Холдінг ЛТД» (створена у 2011 році).

Компанія «Лезімук Холдінг ЛТД» разом із ТОВ «Спецбудінвест-17» були співзасновниками ТОВ «Спецмехбуд 21». «Спецмехбуд 21» і «Спецбудінвест-17» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» є Ігор Кушнір. У «Київміськбуду» та Perfect Group є кілька скандальних спільних проектів у Києві, зокрема, забудова житлом колишньої ділянки ДВ «Преса України» на вул. Тютюнника (Анрі Барбюса), 52/1.

Київське ТОВ «Ягуар» належить Василю та Євгену Рахмайловим і Сергію Халімоненку.