Відтінки картелю: «Автомагістраль-південь» і «Дінастія»
19.03.2020   //  

Як український лідер картелю і місцевий спаринг-партнер окупували місцеві підряди на ремонт доріг Сумщини.

Бюджети на ремонт доріг Сумської області в останні роки ледь не монопольно віддані в кишені однієї компанії – ТОВ «Автомагістраль-Південь». Здавалося б, ну і що тут такого? «Автомагістраль-Південь» – загальноукраїнський лідер по отриманню підрядів, тож не має дивувати, що фірма у 2018-2019 роках отримала 1,90 млрд грн на ремонт доріг маленької Сумщини, що склало 75% ремонтних контрактів місцевого відділення «Укравтодору» і облдержадміністрації.

Насправді тут і заритий собака. Саме із таки малих вотчин і складається велика картельна влада обраних. Давайте докладно розглянем, якими методами «Автомагістраль-Південь» отримала монопольне становище на Сумщині.

Перше. Крупні загальноукраїнські гравців («Онур», «Ростдорстрой» тощо) на Сумщину якщо і заглядали, то не торгувались, залишаючи «Автомагістралі-Південь» розборки з меншими конкурентами.

Друге. Наш фаворит обрав собі улюбленого місцевого конкурента, з яким утворив спаринг-партнерську пару. А вже заради цієї пари місцеві замовники і викидали з тендерів усіх прийшлих, які не зрозуміли політику влади. Знайомтесь – ТОВ «Торговий дім «Дінастія».

Довідково.

«Торговий дім «Дінастія» з Шостки належить Андрію Комару і Олександру Єгорченку. Головний у цій парі Комар, який має 80% статутного капіталу фірми і у попередньому скликанні Верховної Ради мав статус помічника народного депутата Ігоря Молотка. До 2017 року фірма займалась торгівлею напоями, а потім їй додали КВЕД з будівництва доріг, і вона різко стала одним з найбільших ремонтників місцевих доріг Сумщини.

Ігор Молоток

Ігор Молоток – це зірка політичної Сумщини 2010-х. У ролі мажоритарного нардепа він фактично контролює північ області включно з Шосткинською теплоелектроцентраллю і товаришує з усіма ким треба. За часів Януковича він був близький з губернатором Юрієм Чмирем. За часів Порошенка теж зумів повирішувати свої проблеми з місцевою владою і силовиками. Наприклад, вищевказаний Андрій Комар  у 2017 році вніс 5 млн грн застави за вихід на свободу голови Госпсуду Сумської області Олександра Коваленка,  який приймав рішення на користь фірми «Вант лтд» Комара-Молотка і якого НАБУ і СБУ затримали за вимагання хабара.

Але повернімось до наших доріг.

За даними «Clarity-project«, в останні роки «Дінастія» взяла участь у 41 тендер,і і у 35 випадках її конкурентом була… «Автомагістраль-Південь». Лише в одному випадку ця пара на тендері понижувала ціну своїх пропозицій. В решті випадків вони або дочікувались поки замовник відхилить усіх конкурентів, або один зі спаринг-партнерів зробить мінімальний крок вниз.

І це не дивно. Оскільки «Дінастія» і «Автомагістраль-Південь» мають сталі партнерські зв’язки. За даними джерела «Наших грошей», загальноукраїнський фаворит виграючи тендери на ремонт доріг на півночі Сумської області довкола Шостки, наймав на виконання робіт саме «Дінастію».

Так було по ремонту дороги  О191208 Нова Слобода – Бунякине, тут з загальної вартості контракту 2,90 млн грн «Автомагістраль-Південь» перерахувала за послуги субпідряду «Дінастії» 2,72 млн грн.

Так було по ремонту дороги Т-25-03 Вільне-Кролевець, тут з 21,95 млн грн генпідряду «Дінастії» дісталось 10,36 млн грн.

Так було з ремонтом дороги О191204 Понизівка – Лежачі вартістю 2,91 млн грн, за яких субпідрядній «Дінастії» дісталось 2,71 млн грн.

Отже лише у 2019 році «Дінастія» отримала від «Автомагістралі-Південь» 15,79 млн грн у якості субпідрядника. І це робить виключно риторичним питання про те, чи могли ці фірми бути справжніми конкурентами на інших тендерах, що проводились у той самий час, коли «Дінастія» субпідрядила на «Автомагістраль-Південь» і офіційно відкочувала назад своєму наймачу 5% за послуги генпідряду (проплати на 790 тис грн у 2019 році).

Картельній пасторалі заважають всього кілька конкурентів, які не хочуть миритись з таким розкладом.

ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» була єдиною компанією, що змусила «Автомагістраль-Південь» і «Дінастію» знижувати цінові пропозиції. Цей унікальний випадок трапився на тендері з ремонту О191704 Вороніж – Клишки. Тут замовник допустив «бахмачівців» до торгів і в результаті з очікуваної ціни 6,82 млн грн всі три фірми проторгувались до 5,9 млн грн. Найдешевшу пропозицію таки зробили бахмачівці, і вже тоді замовник зніс її за ненадання довідок. Але позитивний ефект був у тому, що «Дінастія» на аукціоні теж впала до 5,92 млн грн. і отримала підряд саме по цій ціні. А це, на хвилиночку, на мільйон гривень або 15% менше від очікуваної вартості тендеру. І це ще одне підтвердження того які маржі закопують замовники у кошториси по ремонту доріг, які потім картельники розігрують без конкуренції.

Однак «Бахмачгазбудсервіс» не здалось і зараз намагається добитись справедливості по п’яти тендерам Управління інфраструктури Сумської ОДА на ремонт місцевих доріг на загальну суму 68,42 млн грн (С191712 Богданка – Ковтунове – /О191705/, С191713 Чапліївка-Тиманівка-Бензики, О191704 Вороніж-Клишки, О191703 Кролевець-Московське-Клишки, О191705 Шостка – Чапліївка – Погорілівка – Реутинці).

В усіх випадках обладміністрація допустила до торгів лише спаринг-партнерів «Дінастію» і «Автомагістраль-Південь», взагалі не допускаючи «Бахмачгазбудсервіс» через те, що фірма наклала на свою тендерну пропозицію електронну печатку замість електронного підпису. Однак фірма вважає, що її відхилили неправомірно і більше того – переконана,  що замовник навпаки неправомірно допустив саме «Автомагістраль-Південь» у всіх випадках. Бо виявилось, що українські фаворити чи то забули, чи то загубили, але у складі своїх пропозицій на ці торги не надали лист-згоду з проектом договору та істотними умовами, що обов’язково включаються до договору. А це повноцінна підстава для недопуску на торги.

Розгляд скарг «Бахмачгазбудсервісу» в тендерній Колегії АМКУ призначений на 20 березня у часовому слоті 10-00. Ще раз повторимо, одного разу саме допуск цієї фірми призвів до 15% економії лише на одному тендері, розіграному «Автомагістралю-Південь» і «Дінастієй». 15 відсотків від очікуваних 68 мільйонів може призвести до економії 10 мільйонів гривень. А на ці гроші можна зробити ремонт ще однієї кострубатої дороги на Сумщини. Там таких – повно.

А завтра розповімо про ще одну битву за Сумщину ціною 2,96 мільярда гривень! Як, кажуть: не перемикайтесь)))

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»