Фірму Онищенка перереєстрували під час продажу на СЕТАМі, бо АРМА вчасно не внесла забезпечку
19.03.2020   //  

Компанію ТОВ «Майдан-плаза» екс-нардепа із «газової справи» Олександра Онищенка під час продажу Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) на СЕТАМ переписали на іншого власника. Сталося це тому, що працівники АРМА всупереч закону належним чином не забезпечили ухвалу про передачу активу в Агентство. Про це свідчать матеріали судового спору між Міністерством юстиції та адвокатом Василем Савицьким. Останній  фігурує у фірмах, пов’язаних із Олександром Онищенком та його оточенням – ТОВ “Капітал девелопмент” і ТОВ “Санрайз 2.15”. Спір наразі перебуває в касаційній інстанції, перша інстанція та апеляція Савицькому відмовили. Утім, якщо суд задовольнить касацію, то компанія ТОВ «Майдан-плаза» отримає нового власника, уже не того, який купив фірму на торгах на СЕТАМ.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», ТОВ «Майдан-плаза» – це компанія, яку слідство пов’язує з колишнім нардепом Олександром Онищенком. Екс-нардеп обвинувачується у створенні злочинної організації, яка розкрадала кошти під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Державі, за версією слідства, завдано понад 740 млн. грн збитків. ТОВ «Майдан-плаза» раніше належало особисто Онищенку, пізніше власницею компанії стала матір нардепа Інеса Кадирова, а 2018 року компанія перейшла швейцарській фірмі «Гесіс СА», яка,  стверджує слідство, теж пов’язана з Онищенком.

18 квітня 2018 року корпоративні права «Майдан-плаза» в рамках провадження по Онищенку суд на прохання прокурорів САП передав в АРМА. Цей же суд заборонив відчужувати, користуватися та розпоряджатися корпоративними правами «Гесіс СА» у статутному капіталі ТОВ «Майдан-плаза», а всім державним реєстратором – проводити будь-які реєстраційні дії щодо фірми. Іншими словами, «Гесіс СА» не мала права нікому продавати «Майдан-плаза», а якби й продала – то ніхто з реєстраторів не погодився б зареєструвати такий продаж через судову заборону. Але щоб такий механізм спрацював, треба, щоб прокуратура і працівники АРМА зробили кілька речей, прописаних у частині 2 ст. 19 закону «Про АРМА»: правоохоронці мали взяти в суді ухвалу про заборону від 18 квітня 2018 року і того ж дня надіслати її до АРМА. А Агентство того ж дня, коли отримало цей документ, мало би піти до державного реєстратора і внести заборону на перереєстрацію активу в Єдиному реєстрі юридичних осіб.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура свою частину виконала. Про це каже сама прокуратура.

А ось АРМА свою частину – ні. Про це каже наше анонімне джерело. Нижче на скрині – версія Єдиного реєстру юридичних осіб, як її бачить реєстратор. Це – всі заборони по компанії ТОВ «Майдан-плаза». І ми бачимо, що працівники АРМА забезпечили ухвалу (тобто, звернулися до державних реєстраторів) лише 25 лютого 2019 року. Тобто, майже через рік після того, як мали це зробити.

Такий вчинок працівників АРМА дав можливість будь-якому реєстратору законно переписати «Майдан-плаза» на інших власників аж до 25 лютого 2019 року. По українському законодавству, коли реєстратор переписує компанію на іншого власника, він має перевіряти, чи є заборона переписувати компанію на інших власників лише в двох реєстрах –  Єдиному реєстрі юридичних осіб та в Єдиному реєстрі боржників. Перевіряти, чи є заборона в судовому реєстрі, реєстратор не повинен: по-перше, реєстратори не мають доступу до повної версії судового реєстру, лише, як і пересічні українці – до урізаної, де сторони процесу часто знеособлені як «Особа_1» чи «Особа_2»; по-друге, перевірка без повного доступу до судового реєстру розтягувала б реєстраційні дії на дні чи навіть тижні; по-третє, перевірка в судовому реєстрі не має смислу, оскільки для того, щоб реєстратор знав, кого, де і що можна перереєстровувати, і існує забезпечення ухвал.

26 квітня 2018 року ухвала про заборону реєстраційних дій щодо ТОВ «Майдан-плаза» офіційно з’явилася у судовому реєстрі, утім, про неї ніхто не знав, крім прокурора, АРМА, судді та, можливо, власників компанії, які зараз стверджують, що про існування цієї ухвали не знали, а АРМА їх про неї не повідомляло.

13 грудня 2018 року агентство виставило «Майдан-плаза» на продаж. Але, оскільки жодних заборон на той час в Єдиному реєстрі юросіб не було, компанія «Гесіс СА» пішла до столичного нотаріуса Катерини Яцино і 14 грудня 2018 року перереєструвала ТОВ  на Василя Савицького. По договору купівлі-продажу, який начебто уклали 12 грудня 2018 року.

29 грудня 2018 року АРМА продала на СЕТАМ «Майдан-плазу». Цей продаж став одним із найсумнівніших в історії АРМА, оскільки Агентство зробило поганий опис лота і «забуло» уточнити, що фірма володіє нерухомістю понад 500 квадратів на Хрещатику в Києві, а покупцем стала компанія ТОВ «Сеіл компані»,  зареєстрована на судимого автомийника Костянтина Бортуна та тренера зі столичного клубу «Восход» Вадима Слівчака, які звідкись знайшли 5,1 млн грн, щоб заплатити за фірму Онищенка. Пізніше новоспечені власники спробували зареєструвати компанію на себе і так дізналася, що «Майдан-плаза» записана на Савицького. Про що «Сеіл компані» повідомили в АРМА.

18 лютого 2019 року Агентство звернулася до антирейдерської комісії Мін’юсту (Комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації) зі скаргою на реєстраційну дію нотаріуса Катерини Яцино.

27 лютого 2019 року Мін’юст своїм наказом скасував реєстрацію Яцино, при цьому, в діях нотаріуса комісія порушень не знайшла.

Василь Савицький оскаржив наказ Мін’юсту до Господарського суду Києва. Першу інстанцію 18 листопада 2019 року адвокат програв, другу 12 лютого 2020 року – теж.

«Наші гроші» попросили прокоментувати АРМА, чому щодо компанії «Майдан-плаза» АРМА вчасно не забезпечила ухвалу, через кого з працівників це сталося, чи покарали когось за це. Нове керівництво Агентства на час спілкування з «Нашими грішми» не володіло цією інформацією, а АРМА часів керівництва Антона Янчука обмежилася відпискою.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»