Кабмін допоміг Ахметову пільгою на ввезення російського вугілля і митом на російську електроенергію
18.03.2020   //  

Україна з 1 квітня запровадить спеціальне мито у розмірі 65% на імпорт з Російської Федерації електричної енергії та всіх типів вугілля за винятком антрацитового та коксівного.

Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні 18 березня.

Мита введено шляхом внесення змін до постанови №624 від 17 липня 2019 року, якою з першого серпня минулого року було введено мита на імпорт з Росії трубопровідне дизпаливо (нині 4%) та скраплений газ (3%).

Цього питання не було в порядку денному, його було внесено до розгляду «Додаткові питання» одним з перших в списку.

Пропозицію про внесення змін зачитав призначений  17 березня міністром економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

«Пропонується доповнити (після підпункту 2 пункту 1) підпунктами такого змісту: введення додаткове спеціальне мито для електричної енергії та всіх типів вугілля, окрім антрацитового вугілля і коксівного вугілля для енергетики та металургійної промисловості, з 1 квітня 2020 року у розмірі 65%. Просимо підтримати з доопрацюванням протягом трьох днів», – зачитав Петрашко.

Уряд пропозицію підтримав одноголосно.

Нагадаємо, після поновлення імпорту з Росії та Білорусі у  жовтні 2019 року ціни електроенергії  в об’єднаній енергосистемі України різко впали. В січні імпорт з Росії та Білорусії складав всього 0,8% від виробленої в ОЕС електроенергії.

Загалом з Росії в січні імпорт склав 3% від загального імпорту. Найбільше було імпортовано з Словаччини (59%) та Угорщини (17%). Імпорт з ЄС бувся в Бурштиновий енергоострів, який синхронізований з європейським енергоринком і відокремлений від ОЕС.  В Бурштинському острові ціни у порівнянні з енергосистемою України сьогодні вищі на 25%.

Бурштинський енергоострів через «ДТЕК Західенерго» контролює холдинг ДТЕК Ріната Ахметова. Холдинг також контролює біля 90% видобутку вугілля в Україні та 75% виробництва тепло генерації, яка також впливає на ціни в ОЕС. Після окупації частини Донбасу Україна втратила доступ до антрацитового вугілля, які використовують ТЕС. Найбільшим імпортером антрациту є підприємства ДТЕК, переважно вугілля імпортується з Росії.

Також шахти ДТЕК видобувають коксівне вугілля, натомість інша компанія Ахметова – СКМ, імпортує це паливо для Авдіївський коксохіму з Росії.

Довідково

Раніше видання РБК повідомило, що в кінці 2019 року крупним постачальником російського вугілля в Україну стала компанія NT Marine, яка близька до білоруського бізнесмена Миколи Вороб‘я. Компанія саме постачає коксівне вугілля та енергетичне. Вороб‘ю також належить компанія «Нафтобітумний завод», який минулого року став власником ТОВ «Прикарпатзахідтранс», основним активом якого є  трубопровід, по якому з Росії та Білорусі транспортують дизельне паливо в Україну та далі в Угорщину.

Раніше «Прикарпатзахідтранс» належав швейцарській фірмі «ITC Industry Trading Company SA» німця Анатолія Шефера, пов’язаного з угрупуванням Віктора Медведчука. Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює компанія «Proton Energy» Ніссана Моісєєва, який також пов’язаний з Медведчуком.

Саме для обмеження імпорту дизпалива цією трубою в 2019 році уряд ввів мита постановою №624, зміни до якої тепер вводять мита на російське вугілля та е/е.

Нагадаємо, призначений 4 березня головою уряду Денис Шмигаль в 2017-2019 роках працював на керівних посадах в «ДТЕК «Західенерго» та Бурштинській ТЕС.