Заступник Єрмака фігурує у справі НАБУ про переховування судді Чауса охоронцями Порошенка
17.03.2020   //  

Національне антикорупційне бюро України підозрює, що  до спецоперації з переховування та вивезення судді причетні посадовці часів президентства Петра Порошенка, в справі фігурує нинішній заступник голови Офісу президент Андрій Смирнов, який раніше працював адвокатом.

Про це йдеться в матеріалі Євгенії Моторевської та Дмитра Реплянчука для «Слідство. Інфо».

Колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса в серпні 2016 року НАБУ викрило на хабарі в $150 тис., майже половину з цією суми суддя зберігав в  скляній банці. Одразу затримати Чауса детективи не змогли, адже раніше судді мали абсолютну недоторканність, зокрема, на обмеження їхньої свободи потрібна була згода Верховної Ради. Суддя почав переховуватися від слідства, а вже за два тижні після скандалу незаконно виїхав в Молдову, де перебуває і досі.


В ухвалі йдеться про ймовірну участь тодішніх співробітників служби безпеки президента Петра Порошенка, зокрема і її колишнього начальника Юрія Федорова, співробітника Головного управління розвідки  Міноборони та двох адвокатів — Андрія Смирнова та Кіма Веремійчука. У документі також написано, що до плану втечі Чауса може бути причетний колишній народний депутат Олександр Грановський, який був близьким до Петра Порошенка. Однак, саме його роль в ухвалі не описана.

За даними НАБУ, Андрій Смирнов «з метою організації плану» разом з колегою Кімом Веремійчуком, за вказівкою інших осіб, вивіз Миколу Чауса до ЖК «Альпійський», який розташований неподалік центру столиці. Відбулося це на наступний день після викриття судді на хабарі. Далі суддя нібито перебував під опікою співробітника розвідки, а той, у свою чергу, за півтора тижні «передав» Чауса співробітникам служби безпеки президента, які і провезли суддю безперешкодно в аеропорт «Жуляни», адже мали туди спеціальний доступ. На той момент Чаус офіційно перебував у розшуку.

Вилетів з України Микола Чаус за документами громадянина Молдови на прізвище Турку, який напередодні прибув у Київ з Кишинева. За даними НАБУ, цей чоловік віддав на кордоні свій закордонний паспорт та лишився в столиці України. А суддя скористався його документом, адже чоловіки нібито схожі між собою. З якою метою молдовський громадянин погодився брати участь в цій операції – невідомо.

На запитання «Слідства.Інфо» щодо участі у вивезенні Чауса Смирнов відповів: «Ви кажете суцільний брєд».

Смирнов сказав, що був адвокатом дніпровського бізнесмена Геннадія Корбана, якого Чаус арештував в 2015 році, тому, мовляв, не міг допомагати у втечі судді. Але Смирнов так і не відповів на пряме запитання, чи вивозив він разом із своїм тодішнім партнером з юридичного бізнесу Кімом Веремійчуком суддю Чауса із дому до підземного паркінгу ЖК «Альпійський».

Андрій Смирнов (праворуч) разом з Андрієм Портновим (2018 рік)

 

Кім Веремійчук тривалий час був офіційним адвокатом Чауса. Останнього звільнили з посади в 2017 році, наразі НАБУ очікує на його екстрадицію з Молдови. Водночас Державне бюро розслідувань веде провадження щодо можливої участі п’ятого президента України Петра Порошенка в незаконному вивезенні Миколи Чауса з України.