Перед приватизацією «Центренерго» Держгеонадра взялися за шахту Кропачова
16.03.2020   //  

Державна служба геології та надр надала ТОВ «Краснолиманська» 30 днів на усунення порушень користування надрами при видобуванні вугілля.

Про це йдеться в додатку до наказу №85 голови Держгеонадр Романа Опімаха від 10 березня.

З наказу відомо, що рішення про надання строку для виправлення порушень було прийнято ще 28 лютого. Причиною такого рішення вказано порушення 24 та 51 статей Кодексу України про надра, які в загальному стосуються прав та обов’язків користувача та порядку розробки родовищ.

Історія власників «Краснолиманської»

ТОВ «Краснолиманська» ще з 2003 року працює на вугільних пластах державної шахти «ВК «Краснолиманська». Її спецдозвіл дійсний до кінця 2032 року.

Однойменну з державною шахтою фірму заснували менеджери бізнесмена Ігоря Гуменюка – Олександр Нелюб та Валерій Дудінов. Пізніше Гуменюк купив контрольний пакет акцій ПАТ «Донбасенерго», за версією ЗМІ, на користь старшого сина тодішнього президента Віктора Януковича – Олександра.

Після втечі Януковича і початку війни на Донбасі «ВК «Краснолиманська» контролювалася батальйоном «Дніпро-1», до фінансування якого був причетний Ігор Коломойський. Пізніше шахта стала постачати вугілля для «Центренерго» по невигідній посередницькій схемі через ТОВ «Торгівельний Дім-Ресурс», підконтрольну народному депутату від БПП Сергію Трегубенка. В 2015 році його називали «смотрящим» за вугільною галуззю від першого заступника фракції БПП Ігоря Кононенка, давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка.

В серпні  2016 року Трегубенка в ролі неофіційного куратора змінив Віталій Кропачов, якого за даними ЗМІ, з Кононенком познайомив нинішній зам міністра МВС Антон Геращенко. Кропачов спочатку став співвласником приватної «Краснолиманської», а пізніше повний контроль перейшов до його сім’ї, коли співвласницею фірми стала його дочка Юлія Кропачова.

Кропачов також став власником вуглезбагачувальних фабрик  «Україна», «Росія» та «Мирноградська». Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець стверджував, що підконтрольні Кропачову структури стали основними постачальниками вугілля для «Центренерго».

Після обрання президентом Володимира Зеленського, Ігор Коломойський повідомив, що «Центренерго» очолив «зрозумілий» йому менеджер Володимир Потапенко. При цьому коло постачальників палива для «Центренерго» змінилося. І найбільшими покупцями електроенергії «Центренерго» стали підприємства бізнес-групи «Приват». Держпідприємство продавало електроенергію на біржі лише обраним компаніям, ігноруючи більш дорогі пропозиції незалежних гравців ринку

Сам Кропачов в лютому в інтерв’ю сказав, що нині «Центренерго» на 90% забезпечено російським вугіллям, його ж збагачувальні фабрики простоюють з червня минулого року. Видобуток на шахті «Краснолиманська», по даним Кропачова, впав втричі.

Нагадаємо, голова Фонду Держмайна Дмитро Сенниченко повідомив, що уряд розглядає можливість приватизації «Центренерго» одним пакетом з «ВШ «Краснолиманська». Про приватизацію «неприбуткових шахт»  разом з «Центренерго» говорив президент Володимир Зеленський на зустрічі працівників вугільної промисловості, при цьому пообіцяв керівництву ДТЕК сприяти у позитивному рішенні АМКУ при приватизації шахт.

За приватизацію «Центренерго» разом з шахтами виступає Ігор Коломойський.

В лютому шахтарі «ВШ «Краснолиманська» провели акції протести з вимогою показати багатомісячні борги по зарплатні.

4 березня уряд оприлюднив розпорядження №205 від 26 лютого, яким воно погодилося з пропозицією ФДМУ призначити керівником «Центренерго» Олександра Корчинського. Це рішення має затвердити наглядова рада. Однак рішення не прийняте через послідовне блокування та мінування офісу ФДМУ у день засідання НагРади.