АМКУ вдруге зобов’язав «Укравтодор» знести «заточку» по мобільному асфальтозаводу на ремонті М-21 на 132 мільйони
16.03.2020   //  

Адмінколегія АМКУ вдруге зобов’язала Службу автомобільних доріг у Вінницькій області внести зміни у документацію тендеру на поточний середній ремонт дороги М-21 Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський очікуваною вартістю 132,00 млн грн. Про це повідомив кореспондент “Наших грошей” із засідання АМКУ.

Скаржник ТОВ “Миколаївбудцентр” поскаржився на те, що Замовник хоче, аби на момент подання тендерної пропозиції асфальто-бетонний завод (АБЗ) учасника торгів вже був поруч з місцем майбутнього ремонту. Фірма оскаржила такий критерій, мотивуючи це тим, що вона може швидко направити мобільний асфальтобетонний завод у будь-який час у будь-яке місце з їхнього фактичного місця розташування. За результатами розгляду скарги АМКУ постановив внести зміни у тендерну документацію.

«Миколаївбудцентр» вже вдруге оскаржив цю “заточку” саме у цьому тендері. У лютому фірма подала скаргу на вимогу «укравтодорівців» мати АБЗ поруч з місцем ремонту вже на момент подання тендерних пропозицій. І тоді тендера колегія АМКУ зобов’язала вінницьку САД внести зміни у тендерну документацію.

Однак «укравтодорівці» саботували виконання рішення АМКУ. Замовник вніс зміни, фактично просто переформулювавши речення і зберігши ту саму дискримінаційну вимогу. На скріншоті – як виглядала дискримінаційна вимога Вінницької САД у стартовій тендерній докумнетації і як вона виглядала після «внесення змін»:

 

Засновником і директором ТОВ «Миколаївбудцентр» є Вагінак Амірханян – дядько Араіка Амірханяна – підприємця, який  фактично контролює підприємство «Полтавабудцентр» з «чорного списку» АМКУ. За даними голови АМКУ Юрія Терентьєва «Полтавабудцентр» був найбільш активним скаржником щодо публічних закупівель 2018 року.

«Минулого року до Комітету було подано майже 170 скарг на будівництво доріг. Внаслідок низької якості підготовки документації та помилок в діях замовників переважна більшість цих скарг була задоволена», – коментував Терентьєв.

У червні 2019 Араіка Амірханяна, який якраз перебував у Комітеті, затримали працівники СБУ. 22 липня Амірханян вийшов з-під арешту під заставу.