Суди забрали в АРМА частину активів зі «справи Войцеховського»
11.03.2020   //  

Столичні суди відібрали в Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) нежиле приміщення площею за 400 квадратів та 1,4 млн грн, передані в Агентство в рамках провадження по так званій “справі Войцеховського”. Про це свідчать дані з судового реєстру. Причиною стала відсутність доказів, які свідчили б про підстави для накладання арешту.

Так, Печерський райсуд Києва скасував арешт і передачу в  АРМА нежитлового приміщення площею 428,8 кв.м у бізнес-центрі “Dominion Business Park” за адресою м. Київ, вул. Ушинського, 40. Про це свідчить ухвала від 14 лютого 2020 року. Будівлю на Ушинського  називають “бізнес-центром Войцеховського”. Суд задовольнив клопотання адвоката Сергія Тітова в інтересах директора ТОВ «Да Вінчі групп». За даними Єдиного реєстру юросіб, керує ТОВ Валентина Юрець. Володіють компанією Сергій Юрець та Олександра Юрець. Прокуратура та слідство у судове засідання не з`явились, про розгляд клопотання повідомлялись належним чином. Прокурор відділу Офісу Генпрокурора Сергій Литвин та старша слідча в особливо важливих справах Олена Видринська направили в суд заперечення та просили проводити судове засідання за їх відсутності. Що суд і зробив. Приміщення на Ушинського арештували 5 листопада 2019 року. При накладанні арешту слідчий суддя виходив з того, що треба зберегти речові докази, забезпечити дієвість та об’єктивність розслідування, оскільки незастосування арешту може призвести до відчуження майна. Але, каже суд, не зважаючи на те, що досудове розслідування здійснюється з 2012 року,  “стороною обвинувачення не надано доказів, які б свідчили про будь-які логічні та об`єктивні підстави для накладення арешту на нерухоме майно, яке перебуває у власності директора ТОВ «Да Вінчі групп», цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено”. Також стороною обвинувачення не надано допустимих, в розумінні Кримінального Процесуального Кодексу, доказів, що вказують на прямий або опосередкований зв`язок власника майна з обставинами, які є предметом досудового розслідування у провадженні, а також відсутні підстави вважати, що власник майна відповідальний за незаконні дії третіх осіб.

Ще один актив по “справі Войцеховського” Печерський райсуд відібрав 6 грудня 2019 року. Він скасував арешт 1,4 млн грн, вилучених дома в одного з фігурантів справи під час обшуку 2017 року. За версією слідчого судді, протягом досудового розслідування не встановлено, що джерело походження грошей є предметом злочину чи гроші отримані незаконним шляхом. Також стороною обвинувачення не доведено та не надано доказів, які б давали підстави для арешту цих грошей, враховуючи, що досудове розслідування здійснюється з 2012 року, проте власник цих коштів (чи власниця) не мають жодного процесуального статусу в даному кримінальному провадженні. Отже, дійшов висновку суд, обґрунтовані підстави накладання арешту на 1,4 млн. грн. відсутні.

Бізнесмен Анатолій Войцеховський – фактичний власник групи компаній «Укогруп», фігурант провадження №12012110060000120, досудове розслідування в якому веде Головне слідче управління Нацполіції, процесуальний нагляд здійснює відділ процесуального керівництва з Офісу Генпрокурора. В ході розслідування встановлено, що фактичний керівник групи компаній «Укогруп» у період 2011-2014 років організував групу та вчинення у її складі злочинів, зокрема, самовільні зайняття земельних ділянок та самовільні будівництва на них будівель. Йдеться будівництво 40 житлових та офісно-торгово-житлових комплексів. Усі вони визнані речовими доказами у кримінальному провадженні,  понад 40 активів передано в АРМА. Як заявляв колишный головний юрист АРМА Андрій Потьомкін, продати недобудови Войцеховського Агентство може, але, якщо буде встановлено, що в будинках багато постраждалих інвесторів, АРМА не піде на цей крок. Водночас, можливим рішенням багатьох проблем може стати реєстрація фактичними мешканцями і інвесторами, наприклад, ТОВ. Кожен мешканець дому стане його учасником. Далі це підприємство може прийти на конкурсний відбір управителів АРМА. “Ми відберемо управителем це ТОВ, і в такий спосіб легалізуємо і віддамо будинок постраждалим людям”, – казав Потьомкін.