Одеська лікарня оголосила закупівлю експрес-тестів на коронавірус по 325 гривень
11.03.2020   //  

КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради 2 березня оголосило закупівлю експрес-тестів на коронавірус очікуваною вартістю 3,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Одеські лікарі планують замовити на поточний рік 10 тис штук швидких тестів для діагностики коронавірусу COVID-19 (інша назва SARS-CoV-2) шляхом виявлення антитіл IgG та IgM у зразках цільної крові, сироватки або плазми за 20 хвилин очікуваною ціною 325 грн. за штуку.

Набір повинен містити не менше 10 індивідуально упакованих тест-касет з осушувачем, 10 піпеток одноразового використання, розчинник та інструкцію українською мовою.

Відносна чутливість для виявлення антитіл IgG має бути найвищою, але не нижче 99,9%, а для виявлення антитіл IgM – не нижче 85%. Відносна специфічність для виявлення IgG антитіл має бути не нижчою ніж 98%, а для виявлення антитіл IgM – не нижче 96%.

Тести мають бути дозволені для введення в обіг та/або експлуатацію (застосування) відповідно до законодавства України. Постачальник зобов’язаний надати гарантійний лист від виробника чи уповноваженого представника щодо поставки на умовах торгів.

Тендерні пропозиції прийматимуть до 18 березня, аукціон заплановано на 19 березня.

Учора заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що 10-11 березня в Україну мають прибути додаткові 50 тест-систем для виявлення коронавірусу COVID-19. Кожна тест-система розрахована на дослідження близько 100 зразків.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що цього тижня в столицю надійдуть 5 тисяч закуплених тест-систем, однак даних про їх вартість та постачальника не навів.

Раніше депутатка від «Голосу» Олександра Устінова заявила, що Україна збирається тестувати громадян на коронавірус неперевіреними тест-системами російського походження.

Устінова пише, що згаданою в рішенні міжвідомчої наради фірмою «Діаген» володіє компанія «Редвуд Лтд», яка була створена кілька років тому і зареєстрована в спальному районі Києва на «довірену» особу – колишнього директора юридичного департаменту російської компанії «Євросеть» Тетяни Звездогляд. За даними депутатки, справжні бенефіціари «Редвуд Лтд» із Росії з 24 лютого знаходяться в Україні. Вона вважає, що цим питанням займається заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов. Нардеп стверджує, що по лікарнях у регіонах уже пішов лист від фірми про готовність продавати тест-системи по 6 тис грн. + реагенти «Реверта-L» і «РИБО-преп» виробництва «AmpliSens» (Росія). Також вона зазначає, що тест-системи не тестувалися на інфікованих пацієнтах.

Згодом секретар РНБО Олексій Данілов відповів, що не знає, чи бенефіціари «Редвуд ЛТД» у Росії. За його словами, компанії, які будуть створювати тест-системи, українські і зареєстровані відповідно до законодавства. Він додав, що тест-систему виробництва ДП «Біосел» Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ внесено в Держреєстр медвиробів 21 лютого, а тест-систему виробництва «Діагену» – 14 лютого 2020 року.

Засновник «Діагену» Олександр Коляда заявив, що фірма безкоштовно надала системи в МОЗ для проходження валідації. Вони українські, а для пробопідготовки зразків фірма радить кілька реактивів російського виробництва, які давно зареєстровані в Україні.